Новини от област Стара Загора и България

Въдичари мятали камъни по пожарните хеликоптери, плашели им рибата

Въдичари мятали камъни по пожарните хеликоптери, плашели им рибата
Divident.€U Divident.€U

Пожарът над Стара Загора продължава упорито да пълзи към пътя за Старозагорските минерални бани и застрашава да се прехвърли под него. По тази причина пътят е затворен за движение и в двете посоки. Изгражда се широка просека, която ще предпази прехвърлянето на огъня към вилната зона около фабриката на "Дерони" в месността "Мечи кладенец", посочи кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Пожарът е повредил мобилната клетка на Виваком и в района няма обхват на този оператор, съобщи за Divident.EU Николина Гайдарова, която има къща в местността "7-ми километър"

От шестте огнища остава да гори само едно. Всички сили са съсредоточени за ограничаването на пожара в посока Старозагорски минерални бани.

Работата на двата хеликоптера е от решаващо значение. Те черпят вода от езерото на Старозагорските минерални бани, но заради силен вятър следобед са били принудени да вземат вода от други водни обекти в района. "Най-дълбокото място в езерото на баните е до моста, а там има много дървета и храсти и в силен вятър е опасно за хеликоптерите", каза за Divident.EU кметът на селището Станчо Станев.

Първоначалната идея на кризисния щаб е била хеликоптерите да черпят вода от езеро "Загорка" в Стара Загора. На място в парк "Бедечка" пристигнаха полицейски екипи, за да предупредят въдичарите да си приберат въдиците, ако чуят видят, че идва хеликоптер, видя наш репортер.

Вертолетите обаче са били насочени към водоеми в селата около Старозагорските минерални бани - Сладък кладенец и други. На един от водоемите рибари са започнали да хвърлят камъни по хеликоптера, защото им плашел рибата. Извършителите ще бъдат издирени, за да им бъде потърсена отговорност за хулиганските действия, увериха властите. В същото време десетки доброволци от Стара Загора и региона втори ден се борят с огнената стихия.

Снимка: Николина Гайдарова

Коментари към новината

Още новини от Общество