Новини от област Стара Загора и България

Откриха десетки изгорели диви животни в пожара край Стара Загора, спасиха зайче и костенурки

10840 16/07/2024 13:00 Общество Стара Загора
Откриха десетки изгорели диви животни в пожара край Стара Загора, спасиха зайче и костенурки
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Две изгорели сърнички са открили доброволци от Спасителния център за диви животни, ято щъркели бедства край Баритна мина

Пожарът в местността „7-ми километър“ край Стара Загора е взел десетки и може би стотици жертви сред обитателите на горящите вече втори ден горски масиви. При гасенето на огъня доброволци са се натъкнали на мъртви катерички, изгорели зайци, таралежи и костенурки.

„За съжаление открихме и две мъртви сърнички, изгорели в пламъците“, каза за Divident.EU д-р Руско Петров, управител на Центъра за спасяване на диви животни в Стара Загора, който от вчера е сред доброволците за гасене на пожара заедно с дузина свои колеги.

Много от дивите обитатели на запалената гора, които са успели да се спасят, са се изтеглили в посока масивите над Стара Загора. Целта им е да избегнат носения от вятъра дим, който е не по-малко смъртоносен от пламъците, обясни д-р Петров. По думите му над Баритна мина се е събрало ято от около 40 щъркела, които бедстват зашеметени от дима и жегата. Хора от вилната зона там са изнесли съдове с питейна вода за птиците и се грижат за тях. 

„Тази сутрин намерихме едно обгоряло, но живо зайче, което смятаме, че ще оцелее. Взехме го на лечение в Спасителния център, а след пожара ще го върнем в района“, каза още д-р Руско Петров. Спасени са и няколко костенурки. Високите пламъци и широкият обхват на пожара обаче не позволяват да се извършат ефективни действия по спасяване на бедстващи животни, посочи д-р Петров.

Той е бил на терен вчера през целия ден след пламването на пожара в следобедните часове, тази сутрин се е върнал в Спасителния център, за да нахрани животните и заедно с нов екип от около 10 души отново се е върнал да гаси пламъците.

Междувременно от Районна прокуратура в Стара Загора съобщиха, че е образувано досъдебно производство за установяване на причините за възникналия горски пожар. Нанесените щети са със значителна стойност и обхващат борови масиви в местностите Голямата Карасиврия, като заради силния вятър огънят се е разпространил в посока северозапад и е обхванал гора в местността Белите камъни.

Снимки: д-р Руско Петров

Коментари към новината

Още новини от Общество