Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Два хеликоптера ще се включат в гасенето на пожара, но ще пристигнат най-рано утре сутринта

Два хеликоптера ще се включат в гасенето на пожара, но ще пристигнат най-рано утре сутринта
Divident.€U Divident.€U

Община Стара Загора очаква 2 хеликоптера да се включат в гасенето на огромния пожар в местността „Седми километър“, пламнал днес следобед. Хеликоптерите обаче ще пристигнат най-рано утре сутринта, тъй като нямат право да летят в тъмната част на денонощието.
„Положението е много сериозно, обхванати са хиляди декари гори. С наличната техника на пожарната и горското, няма да успеем да се справим с този пожар. Очакваме помощ от държавата", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
Той съобщи, че хиляди декари гори са обхванати от пожара. Огънят се насочва към Пряпорец. Там ще бъдат направени просеки около пожара. Това ще ограничи разпространението му.

„Техниката не е достатъчна. Призовавам всички политически партии в парламента да се разберат поне по въпроса да осигурят техника. Нашите пожарникари са много смели, те не заслужават да работят с тези стари автомобили“, каза Тодоров.
Къщите в района на 7-ми километър са необитаеми, няма опасност за хората. На място остават доброволци и пожарникари.

В гасенето се включиха огнеборци от Стара Загора, Казанлък и Чирпан. Очакват се още 3 пожарни автомобила да пристигнат на помощ от София.
Тежка техника от „Мини Марица –изток“ и ТЕЦ 2 също е на място.

От Спасителния център за диви животни съобщават, че има доста сигнали за ранени и изгорели животни, които се нуждаят от помощ.
Затворен е пътят Стара Загора – Старозагорски минерални бани, тъй като пламъците достигнаха и до асфалтовия път.

 

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред