Новини от област Стара Загора и България

Откриха модерен приют за бездомни кучета в старозагорското с. Могила

Откриха модерен приют за бездомни кучета в старозагорското с. Могила
Divident.€U Divident.€U

Нов приют за безстопанствени кучета и животни започна официално работа на територията на старозагорското село Могила. Приютът е изграден от община Стара Загора на мястото на бившия пазар за животни. Той разполага с капацитет за настаняване на до 120 четириноги, предлагайки на обитателите си всички подходящи условия за съвременното им отглеждане и грижи. Съобразно големината на животните приютът разполага с различни по големина клетки.

Предстои на територията на приюта да заработи амбулатория за оказване на ветеринарномедицинска помощ.

На практика с изграждането на модерното съоръжение в с. Могила приютът за безстопанствени кучета беше преместен от дългогодишното си местообитание в района на старозагорския квартал "Зора", където се изгражда новата Индустриална зона "Загоре". Той е с много по-голяма площ и въпреки преместването, приютът не е спирал работа. От началото на тази година до момента през него са преминали около 180 кучета. Осиновените бездомни четириноги са 116 кучета. В момента в него са настанени близо 100 кучета.

Работното време на приюта е всеки ден от 7.30 до 16.30 часа. Посетители, които искат да разгледат кучетата или да си осиновят домашен любимец, се приемат в рамките на работното време. На драго сърце се приемат и доброволци, които да помагат за разхождане и обгрижване питомците на общинския приют. Те могат да правят това в часовия диапазон между 10.00 и 12.00 часа всеки ден.

Без почивен ден в приюта работи дежурен служител, който се грижи за настанените животни. Общината има сключен договор с ветеринарна клиника, в която се осъществяват всички ветеринарно-медицински манипулации и лечение на четириногите.

Съгласно програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс, кастрират се, маркират се и след необходимия възстановителен период се връщат по местата, от които са заловени.

В приюта остават само кучета, които са заловени в близост до болнични и лечебни заведения, детски площадки, градини и училища, както и болни, на които им е необходимо лечение, и такива, които проявяват признаци на агресия.

Коментари към новината

Още новини от Общество