Новини от област Стара Загора и България

Тракийският университет разкри специалност "Киберсигурност и електронно управление"

Тракийският университет разкри специалност Киберсигурност и електронно управление
Divident.€U Divident.€U

Най-новата специалност в Тракийски университет – Стара Загора „Киберсигурност и електронно управление“ е изключително актуална към съвременните изисквания на работодателите. Тя е модерна и желана от младите хора, които често я наричат „специалността на бъдещето“.

Съвсем нова за университета, но съвсем позната за видните експерти по киберсигурност като проф. д-р Илин Савов, дн , който отскоро е част от академичната общност на висшето учебно заведение като директор на Научноизследователския институт по продоволствена сигурност и ключов преподавател в специалността „Киберсигурност и електронно управление“.

Разговаряме с проф. Савов, за да разберем какво представлява новата специалност, какви предмети ще изучават студентите и какви възможности за развитие им дава това образование.

 · Проф. Савов, разяснете ни какво се крие зад новото предизвикателство, което предлага Тракийски университет – Стара Загора?

Тази програма е създадена, за да отговори на нарастващото търсене на висококвалифицирани специалисти в областта на информационната сигурност и модерните електронни системи. Тракийски университет ще отговори на това предизвикателство, като е осигурил висококвалифициран преподавателски състав - екипът на програмата включва опитни преподаватели и специалисти с практически опит в областта на киберсигурността и електронното управление. Гарантирам на студентите, че ще имат възможност да черпят знания директно от хора, които знаят всички тайни и трикове в областта на киберсигурността. И нещо повече – в нашия учебен план ще дадем и светлина как изкуственият интелект се използва за подготовката и осъществяването на кибер свързани престъпления.

 -  Как можем да обясним накратко термина киберсигурност?

Понятието киберсигурност се тълкува по различен начин от много експерти в тази област. Всеки има своята интерпретация. Нека определим термина по този начин - киберсигурността е защита на компютрите, мрежите и данните от злонамерени атаки. В тази нова специалност студентите ще научат как да разгадават кодове, да създават непробиваеми защитни системи и да се справят с най-новите кибератаки. И не само – ще ги обучим как да се предпазват от киберпрестъпления и как да им противодействат при създадена атака срещу тях. С придобитото образование в Тракийски университет, с тази специалност, те ще имат възможност в бъдеще да бъдат част от елитен екип, който пази личната информация на хората, секретните данни на компаниите и дори националната сигурност.

Записвайки тази специалност в Тракийски университет, студентите не просто ще учат – ще живеят заедно с технологиите и ще научат как да бъдат една крачка пред злонамерените хакери. Ще имат възможност да работят по реални проекти и да тестват уменията си в практически упражнения. Цялото обучение и с повишено внимание към практическата насоченост и даване на възможност на обучаемия да се докосне до реалността в киберсредата. Всички български граждани, които искат да бъдат част от бъдещето вече имат възможността да се запишат в специалността „Киберсигурност и електронно управление“ в Тракийски университет – Стара Загора.

-  Какво ще изучават студентите?

Нашият модерен учебен план е съобразен с нуждите на работещите студенти, предлагайки удобен график, който ще им позволява да балансират времето си между учене и работа. Примерни дисциплини в процеса на обучение ще бъдат като Въведение в киберсигурността, Мрежова и информационна сигурност, Защита на данните, Системи за управление на информационната сигурност, Електронни системи и технологии, Криптография и криптоанализ и разбира се много практически занятия, за които Тракийски университет се е погрижил да изгради подходящата инфраструктура.

- Какви ще са техните практични умения?

Нашият екип от преподаватели ще подготви студентите изучаващи тази специалност за успешна кариера в сектора на киберсигурността и електронното управление/електронните системи. Ще работят по истински казуси, ще създават решения за реални проблеми и ще трупат ценни знания и умения, които ще им отворят вратите към невероятни възможности за реализация. Имайки поглед върху цялата международна и национална система за сигурност на базата на моя 24-годишен практически опит в службите за сигурност и МВР се обръщам към всички бъдещи студенти, които искат да намерят своето място в сферата на киберсигурността: Присъединете се към нас и направете първите си стъпки към една блестяща кариера, пълна с предизвикателства и успехи! Станете бъдещите киберспециалисти в един свят изпълнен с киберпредизвикателства.

-  Като какви специалисти ще се дипломират и къде ще работят?

В ерата на дигитализацията, защитата на информацията и устойчивостта на електронните системи са от решаващо значение за всяка организация. Точно затова нашата специалност „Киберсигурност и електронно управление“ е толкова важна и актуална.

Завършилите програмата ще бъдат подготвени за разнообразни и високоплатени позиции, както в публичния, така и в частния сектор, както в България, така и в чужбина. Студентите ще бъдат готови да се реализират навсякъде, защото навсякъде има нужда от информационна сигурност и превенция от злонамерени атаки.

Завършилите, на първо място ще могат да изпълняват задачи по противодействие на организирани престъпни групи и отделни лица, извършващи: Нерегламентиран достъп до компютърно-информационни ресурси, унищожаване и промяна на компютърни данни, разпространение на пароли и заразяване с компютърни вируси, извършване на атаки за отказ от услуга/DDoS, обезобразяване на интернет сайтове и ресурси/deface и други; Финансови измами в интернет и кражба на виртуална самоличност; Нарушаване на авторски и сродни права; Производство, държане и разпространение на порнографски материали с непълнолетни лица, проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност; Устройване на онлайн хазартни игри без надлежно разрешение на Държавната комисия по хазарта.

Завършилите специалността ще могат да се реализират в службите за сигурност, правителствени организации, частни фирми, фондации работещи за противодействие на престъпления, в които се използват високотехнологични средства и похвати.

Възможностите за кариерно развитие са безкрайни: мрежов администратор по сигурността, консултант по информационна сигурност, експерт по електронни системи, анализатор на заплахи и инциденти, разработчик на сигурни софтуерни решения, разработване на политики за киберсигурност и електронно управление. И това е само капка в морето от възможности!

Тракийски университет се стреми да подготви своите студенти с необходимите знания и умения, които ще им позволят да се утвърдят като лидери в динамично развиващата се област на киберсигурността и електронните системи.

 Проф. д-р Илин Савов започва своята професионална кариера, след отбиване на военна служба към Военноморските сили на Република България през 1999 година. В началото на 2000 година е назначен за служител в службите за сигурност в страната. Той е български офицер, комисар от МВР, юрист, професор, доктор в направление „Национална сигурност“ в Академията на МВР и доктор на науките в същото направление във Военна академия „Георги Раковски“. Преподавател е в пет български университета и е гост-лектор в редица европейски университети в Латвия, Литва, Чехия, Полша, Испания, Гърция, Естония и други. Член е на Съюза на учените в България и на Международната полицейска асоциация (IPA). Бил е заместник-ректор на Академията на МВР и сътрудник към Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения и към Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред на XLVII Народно събрание на Република България.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование