Новини от област Стара Загора и България

Проф. д-р Илин Савов - директор на Института по продоволствена сигурност към Тракийски университет

Проф. д-р Илин Савов - директор на Института по продоволствена сигурност към Тракийски университет
Divident.€U Divident.€U

Проф. д-р Илин Савов започва своята професионална кариера, след отбиване на военна служба към Военноморските сили на Република България през 1999 година. В началото на 2000 година е назначен за служител в службите за сигурност в страната. Той е български офицер, комисар от МВР, юрист, професор, доктор в направление „Национална сигурност“ в Академията на МВР и доктор на науките в същото направление във Военна академия „Георги Раковски“. Преподавател е в пет български университета и е гост-лектор в редица европейски университети в Латвия, Литва, Чехия, Полша, Испания, Гърция, Естония и други.

Член е на Съюза на учените в България и на Международната полицейска асоциация (IPA). Бил е заместник-ректор на Академията на МВР и сътрудник към Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения и към Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред на XLVII Народно събрание на Република България.

Родом е от град Смолян, израснал в многодетно семейство с 5 деца, сред които той е най-малкото.

Какво сподели проф. Савов за нас, четете по-долу: 

·  Проф. Савов, каква е ролята на директора на института?

Директорът е решаващото действащо лице за начина, по който Научноизследователски институт по продоволствена сигурност към Тракийски университет ще функционира на практика. Директорът е и ключовата фигура при осъществяване на промяната и подобряване на качеството на обучението и научноизследователската дейност.

От мен, като директор, се очаква да създам възможности за сътрудничество и да изградя култура на доверие между заинтересованите страни. Успешните директори винаги са имали и ролята на лидери по отношение на обучението, системната комуникация в университета, визията и целите на академичния състав и общността. Директорът е човекът, отговорен за създаването на подходяща атмосфера в института и за вземането на решения за стратегиите на обучение и изследователска дейност.

 · С какво институтът ще бъде полезен на университета и държавата – обучение или наука…или и двете? 

На преден план стои предизвикателството да се формулира стратегия за включване и управление на всички заинтересовани страни във всички дейности, за да може институтът да се превърне в ефективен за университета и полезен за държавата. Усложняващата се обстановка в глобален мащаб (незаконната миграция, военните конфликти, нарастващата нужда от храна и вода) e непредсказуема.

Всички ние виждаме и усещаме, че с приоритетно значение излиза на преден план задаващата се продоволствена криза. Решението на този проблем изисква нов подход, отговарящ на съвременните условия. Тракийският университет, чрез създаването на този институт, дава знак пред цялата българска общественост и Европа, че осъществяването на самодостатъчна продоволствена сигурност не търпи отлагане. Институтът ще бъде полезен на университета и държавата, за да бъдат разрешени жизненоважните потребности на българските граждани.

· Какво е Вашето послание към голямото академично семейство на Тракийски университет, на което вече и Вие сте член?

Уважаеми колеги, в днешния, изпълнен с предизвикателства и изисквания, образователен климат на постоянна и бурна промяна, не е по силите на един-единствен човек да съчетае способностите, необходими за ефективно лидерство. Съвсем легитимно може да се обоснове, че най-доброто лидерство е споделено от много хора общо начинание.

Пред мен стои предизвикателството да формулирам стратегия за включване и управление на всички заинтересовани страни в дейности, ефективни за института, университета и държавата и да се постигнат положителни резултати за обучаемите.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование