Новини от област Стара Загора и България

Разкриват още 10 пункта за текстилни отпадъци в Стара Загора по проект TEXAD

Разкриват още 10 пункта за текстилни отпадъци в Стара Загора по проект TEXAD
Divident.€U Divident.€U

10 нови точки за събиране на текстилен отпадъкще бъдат разположени в Стара Загора по проект, спечелен от общинското ръководство, съобщи зам-кметът по „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ Радостин Танев. Жителите на малките населени места в Старозагорско също ще могат да предават своите текстилни отпадъци при кметовете на селата, след което те ще бъдат извозвани. "Всичко, което правим в момента е част от Стратегията за управлението на отпадъците на Община Стара Загора, в частта ѝ текстилен отпадък“, допълни още Танев.

Радостин Танев

Кампанията е част от проект „TEXAD – Усъвършенстване на кръгови решения за текстилните отпадъци за европейски общини“, финансиран по програма Интеррег Европа 2021-2027, спечелен от Община Стара Загора.

Проектът има за цел да подобри инструментите на политика на европейските общини, чрез засилване на управлението на текстилните отпадъци и привеждането им в съответствие с изискванията, определени от новите регламенти на ЕС. Това по-конкретно означава предотвратяване на образуването на отпадъци, чрез разделно събиране, логистика, сортиране и интелигентни технологии за отпадъци. Общият бюджет на проекта е 1 430 000 евро.

„Община Стара Загора е единствената община в Българя, която се включва по програмата на Интеррег Европа на „TEXAD“, обяви заместник-кметът Радостин Танев. Партньори по изпълнението на проекта сме заедно с още седем общини от шест географски области на ЕС. Идеята е заедно да разменим и предадем своя опит в реализацията на текстилните отпадъци, като това ще спомогне за промяна в законодателството на Европейския съюз, относно обработката и оползотворяването на този отпадък. За нас е важно да бъдем една от първите общини, които ще участват в такъв проект, така имаме възможността да бъдем стъпка пред всички останали.“

Срокът за изпълнение на проекта е 48 месеца, от които 36 месеца са основна фаза на проекта и 12 месеца – заключителна.

От 4 до 6% от общия екологичен отпечатък на ЕС може да бъде отнесен към текстила. Смята се, че 3,3 до 3,7 милиона тона се изхвърлят ежегодно в смесени битови отпадъци. Реалността може и да е по-лоша, тъй като понастоящем няма общоевропейско задължение за отчитане на количеството текстил, събрано от потребители или компании, което означава, че допълнителните тонове текстилни отпадъци могат да попаднат в обикновените контейнери. Тогава става изключително важно различните участници във веригата на рециклирането, да си сътрудничат заедно, за да гарантират, че това решение може да се превърне в двигател на текстилния сектор.

Коментари към новината

Още новини от Общество