Новини от област Стара Загора и България

Подкаст „Вашите пари – нашите съвети“

Николай Колев, СОМОНИ: Струва ли си да вложим пари в инвестиционно злато? (ВИДЕО)

3564 09/07/2024 18:46 Икономика Финанси
Съдържание от Финансова група СОМОНИ Съдържание от Финансова група СОМОНИ

Във време на инфлация и предстояща смяна на основната валута в страната от лева в евро много българи търсят сигурни начини да запазят стойността на своите спестявания. Най-често те правят инвестиция в недвижим имот, която е нещо добро във време на стабилност и постоянство на лихвения процент от страна на банките, казва основателят и собственик на Финансов център „СОМОНИ“ в Стара Загора Николай Колев.

Възможно ли е инвестицията в благородни метали и по-конкретно в злато и сребро да се окажат по-надеждна инвестиция? Кои активи съхраняват най-добре покупателната стойност на нашите пари? На тези въпроси отговаря Николай Колев в подкаста „Вашите пари – нашите съвети“ със Сашка Панайотова на Дивидент Медиа.

Николай Колев

„Във време на инфлация пред инвеститорите възникват много предизвикателства. Причината е, че когато настъпи криза, правителствата започват да печатат пари и когато тези пари станат твърде много, те започват да губят своята стойност“, припомня Николай Колев. Според него инвестицията е злато и други благородни метали е много по-сигурна.

„От стари времена златото е бумеранг срещу инфлацията. Винаги давам на клиентите си, които търсят консултация в ФЦ „СОМОНИ“ следния пример – ако преди 10 години сте си купили апартамент с един килограм злато, то днес ще можете да купите същия апартамент отново с един килограм злато, въпреки че стойността на апартамента в пари е станала тройно по-голяма. Когато говорим за злато, не говорим за печалба, а за спасяване на стойността на парите във времето“, казва Николай Колев.

По какво се различава бижутерското злато от инвестиционното злато? Коя е по-добрата инвестиция – в сребро или в злато, след като в момента стойността на среброто е доста подценена? Освободена ли е инвестицията в благородни метали от ДДС и за кои от тях. Какви други подводни камъни трябва да избегнем, когато предприемаме инвестиция в благородни метали?

Откъде може да си купим инвестиционно злато, могат ли да ни измамят и защо е много важно да пазим документите с цената, на която сме го закупили? Къде да съхраняваме инвестиционното си злато – в трезор или под дюшека? Можем ли да купим сертификат за инвестиция в злато, вместо физическо злато и по-скъпо ли е това или не?

Ето на тези и още куп интересни и полезни въпроси отговаря Николай Колев в това издание на видео подкаста на ФЦ „СОМОНИ“ „Вашите пари – нашите съвети“ със Сашка Панайотова.

Коментари към новината

Още новини от Икономика