Новини от област Стара Загора и България

Старозагорски депутат пита министъра на здравеопазването за хеликоптерната площадка

3248 09/07/2024 15:07 Политика Опозиция
Старозагорски депутат  пита министъра на здравеопазването за хеликоптерната площадка
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорският депутат от „Продължаваме Промяната“ Радослав Рибарски е отправил питане до министъра на здравеопазването във връзка с изграждането на хеликоптерна площадка в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.

Има ли промяна в терена, избран от болничното заведение за изграждане на хеликоптерна площадка в Стара Загора, има ли вече избран изпълнител за строително-монтажните дейности, какъв е срокът за финализиране на проекта, от къде ще се вземат необходимите допълнителни средства, са въпросите, зададени от Радослав Рибарски.
Отделените за строителството 120 000 лева за хеликоптерната площадка в Стара Загора няма да бъдат достатъчни. Проектът се оскъпява значително, защото има голяма денивелация на обекта, трябва да се изградят подпорни стени и да се направи отводняване. От тук изниква въпросът от къде ще дойдат необходимите допълнителни средства – от бюджета, по програми или ще се търсят други възможности.

Радослав Рибарски е получил отговор от Министерство на здравеопазването, който според него не дава пълна информация по поставените въпроси.
Очакваме по-категоричен отговор , все още няма избран изпълнител, а други болници вече приключват с площадките си, казва Рибарски.
От отговора на МЗ става ясно, че има одобрен проект в Стара Загора, готов за изпълнение.

УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“е открила обществена поръчка по реда на ЗОП, офертите са отворени на 21.06.2024г.
От отговора става ясно, че има само един участник : „ На основание чл. 54, ал.8 и ал. 9от ППЗОП на участника е даден срок от пет работни дни за отстраняване на непълноти в електронен единен европейски документ за обществени поръчки. Този срок изтича на 3 юли 2024 г.“, пише в отговора на МЗ до старозагорския депутат.

Потърсихме за информация и директорът на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" проф. Йовчо Йовчев. „Трябва да бъдат осигурени допълнителни средства за цялостно изграждане на хеликоптерната площадка. Има разработен проект, до края на седмицата подписваме договор с изпълнителя“, съобщи за Divident.EU проф. Йовчев.

Напомняме, че през март т.г. по време на редовно заседание на Общинския съвет в Стара Загора с пълно единодушие беше дадено съгласие за учредяване безвъзмездно право на ползване върху имот - частна общинска собственост на УМБАЛ „Проф д-р. Стоян Киркович“.

Теренът, с площ от 1000 квадратни метра, ще бъде използван за изграждане на хеликоптерна площадка с размери 30 на 30 метра и се намира на север от Клиниката по инфекциозни болести. По време на заседанието беше прието срокът за безвъзмездно предоставяне на терена да бъде 30 години.
„УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - Стара Загора е единственото лечебно заведение с най-високо ниво на компетентност по медицинските дейности, оказващо лечебна и консултативна помощ за лечебните заведения в Югоизточна България.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика