Новини от област Стара Загора и България

„Язаки България“ търси да наеме работници в Чирпан

3507 08/07/2024 10:55 Икономика Бизнес
снимка, архив
Язаки България   търси да наеме работници в Чирпан
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Увеличава се търсенето на работна ръка, предлагането не е достатъчно

Японската компания за производство на автомобилни кабелни системи „Язаки“ търси работници в Чирпан. Наетите ще работят в завода в село Крепост, който се намира между Димитровград и Хасково.
На 15 юли от 10, 30 часа представители на компанията ще проведат среща в Бюро по труда - Чирпан с хора, които имат интерес да започнат работа при тях. Това съобщи за Divident.EU Мария Петкова, старши експерт в Бюрото по труда - Чирпан.

На този етап от „Язаки“ не са съобщили колко хора ще вземат на работа, но през миналата година по това време те са успели да намерят 20 души от Чирпан. От японската компания имат готовност да наемат и хора от близките села.
„Търсят персонал всяка година, има текучеството при тях “, казва Петкова. Тя съобщава, че компанията провежда срещи и в Димитровград, Хасково, като търси съдействието на Бюрата по труда.
„Язаки“ има готовност да извозва безплатно до работа и обратно наетите работници.

Имаме доста предприятия, които си търсят работници при нас, независимо че производствата им не са на наша територия, съобщават от Бюро по труда – Чирпан.
Сред търсещите работници в Чирпан са и АВВ, Дзобеле България, Хроновски БГ, Белла България, Одело България и др.
Търсенето на работна ръка извън региона, в който функционират предприятията се увеличава през последните години.

Оказва се обаче, че никак не е лесно да се наемат хора, макар че компаниите доста са занижили изискванията си и предлагат безплатен транспорт.
Трудностите идват от факта, че почти 90% от регистрираните като безработни в Чирпан са неграмотни и нямат дори основно образование. В момента регистрираните безработни там са над 1100 души, като между тях почти няма хора със средно или висше образование.
Работодателите търсят наетите да имат основно образование или поне да бъдат грамотни, съобщават от Бюрото по труда.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика