Новини от област Стара Загора и България

Оранжев код за валежи и гръмотевични бури в Старозагорска област

Оранжев код за валежи и гръмотевични бури в Старозагорска област
Divident.€U Divident.€U

В отдел „Национален оперативен център“ към ДОД при ГДПБЗН постъпи информация от НИМХ-МОСВ и Метеорологичния център на ВВС за потенциално опасни метеорологични явления, като за 03.07.2024 г. е обявен „оранжев код“ за краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури за област Стара Загора, като количествата в отделни райони може да достигнат до 40-65 л/м2. Ще има условия за градушки.

През нощта на 02.07/03.07 в Западна и Централна България валежите и гръмотевичните бури ще продължат. Има условия и за градушки. По-интензивни ще са явленията на места в Централна Северна и в Югозападна България. След полунощ от северозапад явленията ще затихват и спират, а валежната зона ще се премества на изток.

Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще е умерен, в северозападните райони временно до силен. За 03.07.2024 г. от НИМХ-МОСВ е обявен „оранжев“ и „жълт код“ за валежи и гръмотевични бури, както следва: - „оранжев код“ за краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури, за областите: Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково, като количествата в отделни райони може да достигнат до 40-65 л/м2. Ще има условия за градушки; - „жълт код“ за краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури, за областите: Русе, Разград, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Бургас и Ямбол, като количествата в отделни райони може да достигнат до 20-35 л/м2. Ще има условия за градушки.

Коментари към новината

Още новини от Общество