Новини от област Стара Загора и България

Над 240 млн. лева ще вложи първият инвеститор в старозагорската Индустриална зона „Еленино“

8909 28/06/2024 18:11 Икономика Бизнес
Над 240 млн. лева ще вложи първият инвеститор в старозагорската Индустриална зона  Еленино
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Индустриална зона "Еленино" ще бъде готова до 2026 година

Община Стара Загора е привлякла първи инвеститор в Индустриална зона Еленино, който предвижда да инвестира над 240 млн. лева в производството си и да наеме на работа 800 души. Това стана ясно на среща на ръководството на Община Стара Загора и Индустриална зона „Загоре“ с министъра на иновациите и растежа д-р Росен Карадимов. Вървят преговори с втори инвеститор, също в сферата на производството.

Министърът на иновациите и растежа беше в града по повод класирания проект Индустриална зона Загоре-Еленино по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството. Целта на проекта е изграждането на функционираща индустриална зона. Дейностите включват реконструкция на съществуваща довеждаща инфраструктура, изграждане на нова вътрешна техническа инфраструктура и изграждане на екологична вътрешна инфраструктура (зарядни станции за електромобили).

Министър Карадимов подчерта, че МИР стимулира инвестициите в индустриалните зони и паркове и през още два инструмента. Българската банка за развитие може да осигури предварителното финансиране за изпълнението им, след като Министерският съвет одобри новата стратегия на банката, която й позволява да подкрепя публични инвестиции, изпълнявани с национални и европейски средства. Вторият инструмент е Българската агенция за инвестиции, която е към Министерството и осигурява финансови и нефинансови мерки за подкрепа за български и чужди инвеститори по Закона за насърчаване на инвестициите.

„ В зона Еленино имаше голи терени, на които дори не беше сменено предназначението. Хванахме се преди няколко години, сменихме предназначението и ги вкарахме в индустриалния парк, който направихме съвместно с държавата.
Последната стъпка беше да кандидатстваме за инфраструктура“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Министър Карадимов поздрави Община Стара Загора в лицето на нейното ръководство за качествения проект, който е представила.

„ С тези 14 млн. лева, които ни отпуска държавата ще изградим водопровод и канализация от кръговото на „Новотехпром“ до терена на старата индустриална зона. По пътя ще бъдат захранени всички останали парцелиот индустриалната зона. Това трасе е дълго около 6, 5 км. В проекта е включена и пълна рехабилитация на пътя. Това ще ни помогне за развитието на тези терени“, обясни изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев.

Община Стара Загора планира да изгради и трета индустриална зона на мястото на бившето Летище. „Ще се стремим към придобиване на Летището от Министерство на икономиката, след което да кандидатстваме за инфраструктура“, каза кметът Живко Тодоров.
На този етап Общината разполага с близо 600 дка площи, подходящи за малки и по-големи инвестиции. Тя може да предложи подходящи терени на български и чуждестранни инвеститори, увериха от общинското ръководство.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика