Новини от област Стара Загора и България

ДЗУ АД започна производство на автомобилни платки след инвестиция от близо 9 млн. евро

8509 27/06/2024 18:07 Икономика Бизнес
ДЗУ АД започна производство на автомобилни платки след инвестиция от близо 9 млн. евро
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Заводът в Стара Загора стартира с производство на автомобилни платки за две немски компании

Заводът на ДЗУ АД в Стара Загора, собственост на унгарската „Видеотон Холдинг“ , започна ново производство на автомобилни платки, което официално беше открито днес.
Лентата прерязаха изпълнителният директор на ДЗУ АД инж. Сашо Съйков, Н. Пр. посланикът на Унгария у нас Миклош Борош, мениджърите на „Видеотон Холдниг“ - Отто Шинко, генерален директор на „Видеотон Холдинг“ Унгария, Чаба Кламбауер, директор на завод на „Видеотон Холдинг“ в Унгария, зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев и областният управител Ива Радева.

Новото производствено предприятие стартира с насищане на над 1,2 млн. елемента автомобилни платки дневно. Капацитетът на новото производство в Стара Загора е до 4 млн. елемента дневно.

Капацитетът на предприятието в Стара Загора представлява близо 60% от възможностите, които имат за производство на автомобилни платки предприятията на „Видеотон Холдинг“ в Унгария, посочи съсобственикът в компанията Отто Шинко. В унгарските предприятия могат да се наситят 7 млн. елементи от автомобилните платки дневно.

В началото заводът в Стара Загора ще произвежда автомобилни платки за две немски компании, специализирани в автомобилното производство. За старта на новото производство беше преустроено старо помещение на ДЗУ, като общата инвестиция в строителство и оборудване е 8,9 млн. евро.

30% от средствата са осигурени от програма HEPA на унгарското правителство, насочена към инвестиции на унгарския бизнес в чужбина.

История Заедно с новото начинание, старозагорската компания отбеляза 25 години „Видеотон Холдинг“ в България.
Изпълнителният директор на ДЗУ АД припомни накратко историята на „Видеотон“ в България.

Преди 25 години един от най-големите заводи за електроника в България беше изправен пред опасността от изпадане в несъстоятелност. Тогава „Видеотон Холдинг“ придобива основния дял от собствеността на завода и оставя на работа персонал от 700 души.
Заводът стартира с ремонт на хартдискове за IBM, а по-късно продължава с производство на сешоари за фирма PHILIPS. В един период предприятието е дори най-големият производител на сешоари в Европа.

През 2008 г. стартира първото производство за насищане на печатни платки, а през 2017 г. обособяват производството в 4 самостоятелни фирми – ДЗУ АД –фирмата, която се занимава с управлението на имуществото, собственост на Видеотон в България, Видеотон България Холдинг - производител на електромеханични изделия, ВТ Булпласт - за производство на пластмасови изделия и инструменти и ВЕАС България – предприятието, което се занимава с насищане на печатни платки.

Планове Собствениците от „Видеотон Холдинг“  инвестират близо 10 млн.евро в България в рамките на 2 години – 8,9 млн. евро в обновяване и оборудване на помещенията на ВЕАС България, както и 1 млн. евро за обновяване и оборудване в производствените помещения на ВТ Булпласт.

„Компаниите като вашата демонстрират, че може да се работи и с другите местни фирми, и че бизнесът в Стара Загора работи в синхрон. Стара Загора стъпка по стъпка започва да се превръща в център на аутомотив сектора, вие сте поредната голяма компания, която инвестира тук и това е причината, поради която Община Стара Загора помага с каквото може“, отбеляза в приветствието си към присъстващите зам.-кметът Радостин Танев.

„Фактът, че можем да празнуваме 25-годишнина на сътрудничеството между ДЗУ и „Видеотон“ означава, че това е едно успешно сътрудничество, че „Видеотон“ е съумяла да стане важна и много резултатна част от индустрията на България“, определи посланикът на Унгария в България Н. Пр. Миклош Борош. Той даде уверения, че правителството на Унгария е готово да продължи да подпомага дейността на двете компании за благото и на двете държави.

Най-сърдечни поздравления по повод 25 години „Видеотон“ в България и Стара Загора, поднесе и областният управител Ива Радева. Тя пожела на ръководството отлични финансови резултати, които да бъдат споделени по подобаващ начин със служителите и работниците.

Коментари към новината

Още новини от Икономика