Новини от област Стара Загора и България

Старозагорски хлебопроизводители: Трябва да отпадне мярката за таван на надценката при хляба

1956 26/06/2024 12:01 Икономика Бизнес
Гергина Димитрова
Старозагорски хлебопроизводители: Трябва да отпадне мярката за таван на надценката при  хляба
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От първи юли трябва да влезе в сила поправката в закона, с която се въвежда таван от 15% на надценката за три вида от най-масовия хляб у нас - бял, Добруджа и типов.Това решение беше взето в последните часове на 49-ия парламент.
От браншовите организации на хлебопроизводителите смятат, че решението не е правилно и може да доведе до изчезване на тези видове хляб от пазара.

Същото е мнението и на Гергина Димитрова, директор на най-голямото предприятие за производство на хляб в Стара Загора – „Хлебопроизводство СЗ“.
„Маржовете на хляба по принцип са малки, той е много наблюдавана стока. Живеем в пазарна икономика, решение за таван на надценката не е пазарно. При това, то беше взето за 15 минути в последния ден на предишното НС“, казва Димитрова.
Личното ми мнение, както и това на колегите ми от Южна България е, че трябва да отпадне тази мярка. Не можем да си обясним защо въобще се разглежда в момента цената на хляба, след като тя изобщо не е проблем, допълва Димитрова.

Цената на хляба в „Хлебопроизводство СЗ“ не е променяна повече от година, откакто е освободен този бизнес от ДДС.
„Хлебопроизводство СЗ“ произвежда над 20 вида хляб. Бял, типов и Добруджа са едва около 20% от общото производство на компанията. „Количеството не е голямо, затова и смятам, че на нашия пазар решението за таван на надценката на този хляб няма да се отрази“, казва Димитрова.

Тенденции Старозагорското предприятие снабдява с хляб Стара Загора, Казанлък и Нова Загора. То произвежда малко над 20 000 хляба дневно, като работата е на 2 смени.
През последната година от предприятието отчитат намаление на търсенето на някои видове хляб за сметка на специалните хлябове – пълнозърнест, с пет семена, с лимец. При специалните хлябове заявките са се увеличили двойно. Тези видове хляб се правят по точни рецепти, в повечето случаи с квас.

Инвестиции Преди 2 години „Хлебопроизводство СЗ“ инвестира около 2 млн.лева в подновяване на линията за производство на хляб. През 2023 г. реализира инвестиция от 80 000 евро за обновяване на машините в цеха за закуски. „Хлебопроизводство СЗ“ произвежда около 30 вида закуски и снабдява училища в Стара Загора и Нова Загора.

Сега компанията стартира инвестиция от 7 млн.лева в нова линия за производство, която ще подобри значително качеството на произвежданите продукти.
Ако не беше премахването на ДДС върху хляба нямаше да издържим на натиска от високите цени. Важно значение за оцеляване на бранша имаше и компенсацията за ел.енергия, която получихме от държавата, припомнят от „Хлебопроизводство СЗ“.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика