Новини от област Стара Загора и България

Протестиращите край АМ "Тракия" с второ отворено писмо до кмета на Стара Загора

Протестиращите край АМ Тракия с второ отворено писмо до кмета на Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров да разпореди на началника на местната полиция да премахне полицейската блокада по пътя към АМ "Тракия", за да може протестиращите да проведат своите демонстративни намерения. За това настояват и днес протестиращите чрез второ отворено писмо до кмета, институциите в областния град и медиите.

Вчера те отказаха да изпратят до общината официално писмено заявление, както им предложи Живко Тодоров, в което да опишат по какъв точно начин ще протече протесното автошествие, преминавайки през детелината на АМ "Тракия". Кметът обясни пред протестиращите, че желае да обсъди с отговорните институции писменото им заявление, за да прецени заедно със специалистите доколко намеренията на автоколоната застрашават безопасността на движение по магистралата и как може да бъде организирано преминаването й без инциденти. Протестиращите обаче заявиха, че предложението му е обидно и че блокадата нарушава правото им на свободно придвижване на територията на страната.

Ето и текста на второто отворено писмо без редакция:

"Уважаеми г-н кмет, уважаеми медии, уважаеми съграждани!
Във връзка с разпространената през медии позиция на г-н Тодоров, че "кметът не може да нарежда на жандармерията и полицията", призоваваме заинтересованите страни да се запознаят със ЗМСМА - Закон за местното самоуправление и местната администрация, в частта му с чл.44, ал.1, т.4, която гласи, че "Кметът на общината
отговаря за опазването на обществения ред, като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за началниците на съответните структури на Министерството на вътрешните работи;"

За удобство на всички, потърсихме и практика на Висшия касационен съд, която гласи:
“В понятието "обществен ред" по чл. 44, ал. 1, т. 4 ЗМСМА се включват обществените отношения, свързани със сигурността и спокойствието на всички граждани в общината. То не включва защита на имуществото на отделните граждани, което е в правомощията на органите на МВР съгласно чл. 6, т. 3 от ЗМВР. Решение № 16394 от 10.12.2013 г. по адм. д. № 1600/2013 на Върховния административен съд”
Отново призоваваме г-н Тодоров, в името на комфорта и спокойното придвижване на пътуващите, да се възползва от правото си по чл. 44, ал.1, т.4 и да прекрати този безумен фарс, продължаващ шести ден."

Коментари към новината

Още новини от Общество