Новини от област Стара Загора и България

Художници се събират за десети път на Международен арт пленер „Изкуството в Мъглиж“

3838 24/06/2024 14:47 Култура Изложби
Художници се събират за десети път на Международен арт пленер  Изкуството в Мъглиж
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Мъглиж отново е домакин на Международен арт пленер. В продължение на седмица художници от страната и чужбина ще дадат най-доброто от себе си чрез своите творби, зареждайки се от красивата природа на Мъглиж и село Селце. За изминалите 10 години в международния пленер са взели участие над 120 художници. Създадени са над 300 картини, които са част от културния фонд на община Мъглиж.

„За десети, юбилеен път поставям началото на Международния арт пленер „Изкуството в Мъглиж. Тази поредна инициатива на Общината да събере толкова известни творци е добра, защото само чрез изкуство, човешка добрина и топлота можем да се преборим с недъзите на врпемето, в което живеем“, каза на пресконференция кметът на Мъглиж Душо Гавазов. Той изказа благодарност на фондация „ Център за правно и културно застъпничество „Темида арт“ в лицето на Антония Коева – партньор на Община Мъглиж в организацията на това събитие и на куратора на пленера Светлозар Недев. Това е арт пленер с традиции, убеден съм и с бъдеще, каза кметът.

Нотариус Коева представи пред журналисти участниците в пленера – българските художници Атанас Дончев, Гергана Вълкова, Иван Гайдаров, Мария Маслева, Радомира Вълкова, Светлозар Недев, Соня Кючукова, от Турция – Мериен Чавга и Ахмет Йозел, Клемънс Бенкун Су от Южна Корея.

„За първи път тази година всички произведения, които ще оставите за идните поколения в община Мъглиж ще бъдат съхранявани там, където им е мястото – в нова, експозиционна зала. Реконструкцията на залата вече е в ход, надявам се да приключи до 3 месеца“, каза д-р Гавазов. Той изказа своята благодарност към председателя на УС на МИГ Мъглиж-Казанлък-Гурково – зам.-кметът Рени Малева за успешното придвижване на проекта по „Програма за развитие на селските райони“във връзка с ремонта на експозиционната зала. Кметът допълни, че общината има 87 паметника на културата и заслужава подобна експозиционна зала.

През всички тези години, в които организираме пленера, художниците са били вдъхновени от красотата на Мъглиж, от невероятната природата и от хората на този край. Творците рисуват това, което са видели с очите си и това, което е докоснало сърцата им“, каза Антония Коева.

Благодарение на „Темида арт“ и на участниците в пленера „Изкуството в Мъглиж“, Общината даде възможност на талантливата Петя Бъчварова от Ягода да направи първите си стъпки в изобразителното изкуство, припомни кметът Гавазов.
Произведенията от арт пленера ще бъдат показани в края на творческите дни – на 30 юни от 11 часа пред сградата на Община Мъглиж.

Тогава Руска Назърова –учител от Основното училище в село Тулово и Младен Чернаков ще представят своя патриотична идея, обявиха организаторите.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Култура