Новини от област Стара Загора и България

Еньовден е днес - къпем се в морето по изгрев за здраве и щастие

2753 24/06/2024 07:57 Духовност Традиции
Еньовден е днес - къпем се в морето по изгрев за здраве и щастие
Divident.€U Divident.€U

Днес е Еньовден - денят на лятното слънцестоене, християнски празник, отбелязван на 24 юни в чест на раждането на свети Йоан Кръстител. За православния свят днес е празникът на Светия Дух. Отбелязва се винаги след неделята на Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите, при което те получили благодатните му дарове.

В народния календар денят е наситен с редица обичаи, свързани с лятното слънцестоене. Приема се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила, особено при изгрева.

Еньовден е и един от важните празници в българския народен календар, като има различни местни наименования – Яневден (Софийско), Иванден (Струга), Ивъндън (Охрид), Иван Бильобер или Иван Брулню (Великотърновско).

Първоначално празникът е съвпадал с лятното слънцестоене, което е на 21/22 юни, затова много от поверията и обичаите са свързани с представите за „пътя на небесното светило“ (т.е. видимите изменения на разположението на образа на Слънцето на хоризонта) и култа към него (според езическите представи за божествата, с които се отъждествява). Основно място в обичаите заема фигурата на Свети Еньо.

По морския бряг има традиция изгрева наслънцето на Еньовден да се посрещне с къпане на плажа. Мнозина вярват, че водата в този ден е заредена от слънчевите лъчи и придава на тялото и духа особена енергия, която ни прави здрави и щастливи.

На днешния ден празнуват хората с имена, производни на Еньо, на прототипите на образа му и на свързваните с него ритуали или чието причисляване в тази категория е на основата на етимологично свързване със старобългарското тълкуване на Еньовден, като Еднажден, или езически – „Летен Игнажден“: Енчо, Еньо, Даян, Даяна, Деница, Дилян, Диляна, Диян/Диан, Дияна/Диана, Деян/Деан/Дея/Деа, Деяна/Деана, Билян, Биляна и имена на билки.

Коментари към новината

Още новини от Духовност