Новини от област Стара Загора и България

Откриха Международния фестивал на лавандулата в Чирпан с празнично шествие (ВИДЕО)

5001 22/06/2024 12:13 Култура Сцени
Divident.€U Divident.€U

Полетата с ароматна лавандула се превърнаха в любимо място за гостите от България и чужбина още в първия от празничните дни

Въпреки че температурите на 21 юни гонеха 38 градуса, малки и големи бързаха, за да се снимат до красивите арт инсталации и да вдъхнат от прекрасния лавандулов аромат на чирпанските полета в първия от трите дни на Международния фестивал на лавандулата. По пътя от Чирпан към Шато "Трендафилов", където се намират лавандуровите насаждения и празнични арт инсталации , хоризонтът е живописно лилав.

Фестивалът започна с празнично дефиле, водено кмета на Чирпан - Ивайло Крачолов, зам.-министърът на туризма Павлин Петров, областният управител на Стара Загора Ива Радева, народният представител Красимир Вълчев, общински съветници от Стара Загора и Чирпан, официални гости от Италия, Армения и Индия.

Път на дефилето проправяха чирпанските кукери, в което се включиха с фестивални костюми и деца и възрастни от учебните заведения, читалища и социални центрове в общината, гости от София, Ботевград, Карлово, международни танцови школи и други.

“Какво е празник без цветни спомени? И както е известно, всяка снимка е сертификат за присъствие. Снимайте красивите полета, приятели на фестивала, правете селфита и изпращайте в страницата на Международния фестивал на лавандулата своите фотографски произведения”, призоваха организаторите от Община Чирпан.

От 380 тона лавандулово масло в света, в България се произвеждат 250 тона. След нас се нареждат страни като Франция, Китай, САЩ, Индия и др., посочи при откриването на фестивала зам.-министърът на туризма Павлин Петров.

Тази година най-големият проблем за етеричната културата е сушата, оплакаха се производители на лавандула. От миналия до този юни дъждовете са едва 100 литра на квадратен метър, а трябва да са над 500 литра, допълват земеделците.

И тази година стотиците гости от България и чужбина още в първия ден на празника бяха пленени от красивия лавандулов базар на занаятите, фермерите и изкуствата. Сувенири, екологични храни,  етерични масла и козметични продукти с лавандула, напитки с цвят и аромат на лилавата билка привличаха погледите на многобройните посетители.

Впечатляваща кулинарната алея се беше извила около централната сцена пред сградата на Община Чирпан, в която на особена почин бяха лавандуловият сладолед и лимонадата с лавандула.

Международният фестивал на лавандулата бе открит от кмета Ивайло Крачолов и зам.-министърът на туризма Павлин Петров.

„За трета поредна година откривам Международния фестивал на лавандулата. Използваме лавандулата, така важна за нашия роден край, за да презентираме културата, кулинарията на Чирпан. Туризмът не е само море, ски писти, планина. Във всяко кътче на България може да намерите нещо различно, нещо което да ви накара да се почувствате горди, че сте българи. Ние тук в Чирпан имаме много какво да покажем. Чирпан е Яворов, Чирпан е вино, Чирпан е много култура, поезия, изобразително изкуство. Ние правим всичко възможно, за да го популяризираме“, каза в приветствието си към гостите кметът Крачолов.

Ивайло Крачолов

Успех на участниците във фестивалното издание и на лавандулопрозводителите с поздравителен адрес пожела и министърът на земеделието Георги Тахов. В приветствието си той напомни, че през последните години площите с лавандула в България значително нараснаха, достигайки до 12 650 хектара.

Областният управител Ива Радева поздрави организатори и участници с „уникалния празник, популярен вече не само в България, а и в чужбина" и поздрави Община Чирпан за добрата организация.

Концерт на Ансамбъл „Тракия“ възхити публиката с брилянтните си изпълнения на автентични български фолклорни песни и танци.

Ансамбъл Тракия

Фестивалът продължава днес - събота, и утре - неделя. Днес от 19 часа организаторите представят поп звездите Миро, Пламен Бонев - De La Bona, и DJ Mascota, а утре вечер ще имат фестивална изява джазменът Васил Петров и Държавна опера – Стара Загора.

В програмата са включени изложби, срещи и разговори, посещения на туристически пътеки, базар на занаятите, фермерите и изкуствата, безплатна фото бутка и 360 градусово видео за спомен, спектакли и събития за деца, винени дегустации и посещения на винарни и дестилерии, уроци по индийски танци, йога, паневритмия и др.

Гледайте тук 30-минутния видеорепортаж с най-интересните моменти от откриването на третия Международен фестивал на лавандулата.

Цялата програма на фестивала може да видите на сайта на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан.

Коментари към новината

Още новини от Култура