Новини от област Стара Загора и България

Община Казанлък настоява за максимални обезщетения на засегнатите от градушката в Шипка

2282 20/06/2024 10:34 Общество България
Община Казанлък настоява за максимални обезщетения на засегнатите от градушката в Шипка
Divident.€U Divident.€U

Кметът на Казанлък Галина Стоянова инициира и проведе среща с представители на гр. Шипка. На нея присъстваха кметът на гр.Шипка Василка Панайотова, председателят на Гражданския консултативен съвет Цветолина Цветкова, Емилия Данчева и Милена Желева членове на консултативния съвет за Шипка, представители на инициативния комитет на земеделските производители от града начело с господин Щерев, които организират и протестни действия.

Кметът Стоянова изслуша хората и даде разяснение на всяка от стъпките, които трябва да извървят, за да получат обезщетение за щетите. А те са огромни, за милиони левове! Унищожена земеделска продукция, декари изкоренени от няколко годишни дръвчета, строшени коли, прозорци, покриви, унищожен градински инвентар и други в резултат на градушката придружена с дъжд, много силен вятър, незапомнена буря развилняла се в града на 13.06.2024 год.

За доизясняване на възникналите въпроси госпожа Стоянова проведе конферентен разговор с бившия министър на земеделието и горите Десислава Танева, с настоящия зам. министър на земеделието и горите Иван Капитанов и с директора на общинската служба по земеделие. Стана ясно, че помощ ще получат земеделците при 100% унищожена продукция, но е прецедент унищожаването на дръвчета и това не е включено към мотивите за обезщетение в национален мащаб.

Беше договорено земеделските производители да подадат заявления до ДФЗ освен за унищожената реколта и за унищожените дръвчетата в двуседмичен срок. Ще се съставят констативни протоколи, които ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието.
След това кметът разясни стъпките, които трябва да предприемат потърпевшите физическите лица. Обезщетенията, които ще получат те зависят от доходите им, от адресната регистрация по настоящ / постоянен адрес / и описаните в първоначално подадените заявления до АСП щети. След проверка ще се съставят констативни протоколи. Ще се подпомогнат само бедстващите семейства.

Тези, които имат освен основно и второ жилище, което не е пострадало ще си поемат щетите. Към Община Казанлък са сформирани две комисии, които работят в помощ на гражданите. Те извличат от подадените заявления, придружени с копие на акт за собственост, нужната информация за кандидатстване за обезщетение.

Ще се правят снимки на всяко жилище, ще се изготвя количествено стойностна сметка / КСС/, служебно ще се издават данъчни оценки и ще се оценяват щетите. След това ще се изчисли общата сума, която ще се иска от Министерството на финансите. Подпомагането няма да надмине данъчната оценка на жилището.

Ако то е застраховано обезщетението ще се намали със стойността на застраховката. В резултата на това някои семейства ще получат до 1600 лв, а на други помощ ще бъде отказана. Към момента хората са сплотени в бедата си. Община Казанлък предприема бързи и адекватни мерки, и съвместно разчитаме на максимални обезщетения за всяко семейство, и всеки земеделски производител в рамките на правилата!

Коментари към новината

Още новини от Общество