Новини от област Стара Загора и България

Три предложения, касаещи розопроизводителите ще бъдат внесени в Министерство на земеделието

2107 18/06/2024 16:53 Икономика Бизнес
Три предложения, касаещи розопроизводителите ще бъдат внесени в Министерство на земеделието
Divident.€U Divident.€U

Да бъде направен анализ на сега действащия закон за маслодайната роза за неговата практическа приложимост- около това решение се обединиха розопроизводители, розопреработватели, представители на Органа по управление на туристически регион “Долината на розите”и Консултативния съвет по туризъм при община Казанлък. На организираната от кмета на общината среща днес бе направен анализ на розобера тази година и на провелият се Празник на розата.

2024 е най-добрата година досега предвид метереологичните условия и факта, че розите са цъфтели цели 50 дни,е извода от тазгодишната кампания. Обсъдиха се въпросите с намаляване на административната тежест за производителите на розов цвят при наемане на сезонна работна ръка.

Предложенията ще бъдат обединени от общината в общо писмо- искане до Консултативния съвет за маслодайната роза към Министерството на земеделието. Кметът Галина Стоянова подчерта, че битката за защита на българското розово масло в новия европейски парламент не е приключила и, че всички трябва да бъдат обединени, когато през 2026 регламентът отново ще бъде входиран в ЕП.

Тя припомни, че 2023 е взето решение това гласуване да се отложи с 2 години. Фокусът на всички трябва да бъде към съхранение на българската роза и розово масло. От нейна страна дойде и предложение новоизбраните евродепутати да бъдат поканени в Казанлък и да се запознаят с химическите анализи на маслото, които Общината е възложила на научен екип, и които предстои да бъдат извършени.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика