Новини от област Стара Загора и България

Сафридът е хит през юни по родното Черноморие, дивата сьомга удари рекордно ниски цени

5752 17/06/2024 16:41 Икономика Бизнес
Сафридът е хит през юни по родното Черноморие, дивата сьомга удари рекордно ниски цени
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА


Типично за родното Черноморие, през юни има доволни количества сафрид и цаца. Те се предлагат на добри цени в заведенията и капанчетата по морето. Така, например порция сафрид може да поръчате обичайно на цена от 14 лева до 17 лв., а цаца може да поръчате и на цена от 7 лв. порцията. Това е най-поръчваната риба от курортистите по родното Черноморие в момента, казват собственици на заведения.

Сафридът и цацата могат да се купят на добра цена и от най-голямото рибно тържище по Южното ни Черноморие - Fishland в Бургас. Рибната борса предлага над 50 вида риби и рибни продукти – както родни, така и внос. Има скариди, калмари,екзотични риби. Едва 20% от българските консуматори са готови да експериментират с екзотични риби, отбелязва собственикът на Fishland  Ивайло Русинов.
За разлика от обичайната за Черно море риба обаче, друга, която внасяме отвън доста е повишила цената си.

Рекорд в това отношение държи скумрията, която за последните 6 месеца е повишила цената си с рекордните 20%. Значително по-скъпа е и друга, любима за много българи риба – ватосът.
Има и изненади, като при сьомгата, например. Дивата сьомга тази година е в изобилие, затова и търговците я внасят на ниска цена. В рибна борса Fishland дивата сьомга се продава в момента за рекордно ниска цена между 14 – 16 лв./ кг, за разлика от култивираната сьомга, която е увеличила цената си, каза за Divident.EU Русинов. Според него дивата сьомга ще бъде предпочитана това лято от любителите на рибата.

При речната риба има леко покачване на цените. „ Речната риба се влияе от пълноводието на реките и температурите, а последните месеци нямаше много дъждове. Горещините и сушата за пъстървата са мор. От една страна като няма пълноводие, пъстървата няма място за движение, от друга страна, когато е топла водата, пада кислородът“, обяснява Русинов.
Летният сезон стартира колебливо по отношение на продажбите в рибно тържище „Fishland“. Основният проблем не е липсата на клиенти, а забавените плащания от страна на заведения, хотели и складове, казва Русинов.

Рибното тържище Fishland в Бургас беше открито през 2015 г. То е собственост на един от най-големите вносители и износители на риба в България - "Атлантик" АД. Инвестицията е в размер на 11,8 млн. лева, като от тях 4,8 млн. лева са от еврофинансиране по ОП „Рибарство“.

Рибна борса Fishland разполага със 7 хладилни помещения, всяко с капацитет от 20 тона. Инвестицията включва още четири хладилни помещения с капацитет от по 500 т. В тях се складира стоката, която не е продадена през деня като охладена.
„Атлантик“ има няколко преработвателни фабрики - във Варна, Созопол и Айтос за преработка на риба и рибни продукти, като 90% от производството им е за износ. Основната част от продукцията заминава за страните от ЕС, а 10% за страни от Далечния Изток.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика