Новини от област Стара Загора и България

Обявиха бедствено положение в Нова Загора заради пораженията от бурята

4856 14/06/2024 10:03 Общество България
снимки: Генка Маркова
Обявиха бедствено положение в Нова Загора заради пораженията от бурята
Divident.€U Divident.€U

Кметът Галя Захариева призова гражданите да бъдат бдителни

Бурята вчера нанесе огромни поражения в Нова Загора. Има нанесени щети по жилищни сгради, по полицейски автомобили и сградата на полицията.
Обявено е бедствено положение в общината, съобщи кметът Галя Захариева.

„Градът и около 8 села са покушени от силната буря и стихията. В момента в града са оправени всички аварии, свързани със скъсани проводници. До 2,30 часа през нощта аварийните групи работиха. Отстранихме счупени дървета и клони от уличната мрежа. За съжаление, има сериозни поражения върху сградите на детски градини и училища. Затова пуснах заповед за неучебен ден на територията на града“, каза кметът Галя Захариева.

Предстои да мине експертна комисия, за да уточни какви са щетите в общината.
Кметът призова гражданите на Нова Загора да бъдат много внимателни, защото има счупени стъкла все още по улиците и тротоарите, както и огромно количество листна маса, свалена от дърветата. Запушила се е шахта в двора на поликлиниката. Предстои да бъде отводнена.
Още снощи Нова Загора е получила помощ от ВиК Сливен и от Противопожарната служба там. Фирма "Сорико", която се грижи за чистотата на община Нова Загора също ще съдейства за разрешаване на проблемите.

Кметът Захариева благодари на всички доброволци, които са се включили в почистването, както и на земеделците, които са предоставили техниката си, за да съдействат за разрешаване на проблемите.
Тя помоли гражданите да прибират в чували събраните от дворовете листа, тъй като повторните дъждове могат да доведат до запушване на шахтите.
Ръководството на Община Нова Загора се надява до 3 дни да се справи със ситуацията.

Коментари към новината

Още новини от Общество