Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора събира български куклари от цялата страна

1606 12/06/2024 22:01 Култура Сцени
Стара Загора събира български куклари от цялата страна
Divident.€U Divident.€U

Старозагорският куклен театър ще бъда домакин на Общото събрание на АКТ УНИМА- България, което ще се проведе на 14 юни от 12.30 часа. Събранието е отчетно – изборно.
България е колективен член на Световната неправителствена организация под егидата на ЮНЕСКО от 1963 г., създадена с цел да използва кукленото изкуство в името на общочовешки идеали като мир и разбирателство между хората без оглед на раса, политически, религиозни и културни различия, съгласно спазването на основните човешки права, посочени от ООН.

Седалището на Световната организация се намира в страната, от която е Генералния секретар на УНИМА. Понастоящем то е в гр. Шерлевил-Мезиер, Франция, където се намира и Международния куклено-театрален институт.
Членството в УНИМА може да бъде колективно и индивидуално.

Колективни членове са театрите и институциите, развиващи дейност в областта на кукленото изкуство. Тяхното участие във форумите на организацията е на представителен принцип.
Днес наред със съществуващите държавни и общински куклени театри, през последните години се добавиха още частни формации, които успешно популяризират достиженията на българската куклена школа в страната и по света.

Председател в настоящия мандат на АКТ УНИМА- България е директорът на ДКТ Стара Загора Дарин Петков, а драматургът на театъра Наталия Алексиева е член на Управителния съвет. На събранието ще се избере ново ръководство и ще се направи отчет на дейността през изминалата година.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура