Новини от област Стара Загора и България

Блокираните до АМ "Тракия" отказаха да пишат на кмета, настояват да преминат

Блокираните до АМ Тракия отказаха да пишат на кмета, настояват да преминат
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Протестиращите старозагорци, които четвърти ден стоят пред полицейската блокада на пътя към АМ "Тракия" в близост до бившето летище на Стара Загора разпространиха отворено писмо, адресирано до различни институции и до всички национални и регионални медии.

В писмото се казва, че протестиращите не приемат отправеното към тях предложение от кмета на Стара Загора Живко Тодоров да подадат до него писмено заявление за провеждане на автомобилно шествие до детелината на АМ "Тракия". Според тях подобно искане е "неуместно и дори обидно".

Вчера около обяд кметът на Стара Загора Живко Тодоров, заедно с общинските съветници от ГЕРБ Деян Димитров и Николай Диков посети мястото на блокадата и предложи на протестиращите да подадат официално писмо до него, с което да поискат разлешение по установения ред за провеждане на протестно шествие. Идеята на кмета беше писмото да изясни пред институциите по какъв начин точно ще се проведе авто демонстрацията.

Засега полицията отказва да разреши преминаване на автоколоната от демонстранти през магистралния пътен възел с мотиви, че това е предпоставка за пътно-транспортни произшествия заради движещите се по магистралата с висока скорост. Освен това полицаите се опасяват, че протестиращите може вместо да преминат по детелината, да блокират магистралата за по-дълго време.

Първоначално протестиращите се съгласиха да подадат такова писмо, оставайки на блокадата докато не дойде разрешителното за преминаване по детелината. Днес обаче те разпространиха ето това писмо, което публикуваме без редакция:

 

До: Областния управител на област Стара Загора,

г-жа Гергана Микова;

Кмета на община Стара Загора,

Г-н Живко Тодоров;

Директора на ОД на МВР Стара Загора,

Ст. Комисар Стоян Стоянов;

Директора на звено „Охранителна полиция“,

Комисар Илиян Илиев;

Директора на ОПУ-АПИ Стара Загора,

Г-н Илия Златев;

Всички регионални и национални медии

Отворено писмо

Уважаеми госпожи и господа,

Във връзка с изразеното от кмета на община Стара Загора желание да се включи в казуса с блокирането на нашето преминаване към детелината на АМ „Тракия“, ние смятаме, че макар и закъсняло, отношение от негова страна действително е необходимо.

От 31.07.2020 г., ние сме блокирани на участък от път I-5 в Стара Загора от полиция и жандармерия. След многократни устни запитвания от наша страна към съответните органи, ни беше отговорено, че преминаването ни е блокирано от същите с цел осигуряване на нашата безопасност.

При разговора с кмета на община Стара Загора на 03.08.2020 г. ни беше предложено да отправим към него писмено заявление за провеждане на автомобилно шествие до детелината на АМ „Тракия“.

Считаме предложението за неуместно, дори обидно. Нашето желание е единствено да преминем по републиканския път и отстояваме конституционното си право. Кметът на община Стара Загора има правомощия да поиска оттегляне на органите на реда и очакваме от него да пристъпи към незабавни действия.

------------------------------

"Без писмено искане не мога да съдействам на протестиращите, а такова до късния следобед днес в общината не е постъпило", беше отговорът на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Коментари към новината

Още новини от Общество