Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Турска компания ще инвестира близо 200 млн. лева в Индустриална зона „Еленино“

8577 12/06/2024 18:05 Икономика Бизнес
Турска  компания ще инвестира  близо 200 млн. лева в  Индустриална зона  Еленино
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Турска компания, клас „А“, ще инвестира между 150 и 200 млн. лева в предприятие за производство на фотоволтаични компоненти в старозагорската Индустриална зона „Еленино“. Компанията е най-голямата в Турция за производство на фотоволтаици и конкурентна на подобни големи компании в Европа, съобщи за Divident.EU Стефан Шоселов – председател на Съвета на директорите на Индустриална зона „Загоре“.

Шоселов уточни, че инвестицията ще стане на няколко етапа. Индустриална зона „Загоре“ вече има подписан договор с турската компания.

Пред финализиране на преговорите е и още една инвестиция с високотехнологична компания, която също ще изгради предприятието си в Индустриална зона „Еленино“, съобщи Шоселов.
Той допълни, че за в бъдеще Стара Загора ще превърне в индустриална зона и бившето летище на Стара Загора. За това обаче ще са необходими поне още 2 - 3 години.
Припомняме, че вчера Министерство на иновациите съобщи, че Стара Загора ще получи близо 14 млн. лева по ПВУ за Индустриална зона „Еленино“.

Допустимите разходи по проекта са в размер на 17 млн. 357 хил. лева, от тях съфинансиране от страна на Община Стара Загора в размер на 3 млн. 473 хил.лева.
С тези средства ще изградим канализация, водопровод, ще подобрим шосейната мрежа. Пътят ще стане много по-добър за инвеститорите в индустриална зона "Еленино", подчерта Стефан Шоселов.

Злополучната история на Индустрилана зона "Еленино" Индустриалната зона разполага с площ от 206 дка. Тя беше официално открита през 2009 г. от тогавашното кметско ръководство на проф. Светлин Танчев. В строителството и бяха инвестирани близо 2 млн. лева. С парите беше извършена рехабилитация и изграждане на техническа инфраструктура, изграден беше около 1 км нов път, две пътни връзки, мостово съоръжение, довеждаща електроснабдителна система.

Инвеститори обаче така и не се появиха, а днес мястото е в плачевно състояние.

Индустриална зона Еленино е в плачевно състояние

Коментари към новината

Още новини от Икономика