Новини от област Стара Загора и България

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" няма да произвежда ток през лятото, ако не бъде включена на регулирания пазар

21501 11/06/2024 15:59 Икономика Енергетика
ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 няма да произвежда ток  през лятото, ако не бъде включена на регулирания пазар
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В момента има предварително решение на регулатора и със заповед на министъра е включена на регулирания пазар държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“. Това означава, че централата ще произвежда ток догодина от квотите на регулирания пазар , както и AES , АЕЦ Козлодуй и хидроцентралите на НЕК.

Очакваме да бъдем включени и ние, но засега такова решение няма и не се очаква да има. Това е притеснително, за нас би било много трудно да оперираме на свободния пазар, каза за Divident.EU изпълнителният директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Васил Щонов .

Регулаторът ще каже как да бъдем включени на регулирания пазар според нуждите на системите. Ако не бъдем включени, през лятото няма да работим, а дали ще работим през зимата зависи от пазарните цени и геополитическата ситуация, допълни той.

Ако цените на тока останат такива, каквито са били през последната 1 година, пазар за нас като въглищна централа няма да има, както и за всяка друга централа на пазарен принцип, коментира Васил Щонов.

Всеки производител на ток може да подаде заявление да бъде включен на регулирания пазар до КЕВР.
КЕВР обаче може да включи само производители, чиято себестойност на тока, като пазарна цена, не надвишава 10% от цената на ел.енергията. Ако пазарната цена на ел.енергията в момента е 150 лева, всички знаят, че себестойността на въглищната ел.енергия е 280 - 300 лв. на мегаватчас, тоест тя е 2 пъти по-висока .

Бъдещето на централата ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ оптимизира персонала си и съобщи на работниците си през март, че съкращава 160 души. Тогава от ръководството подчертаха, че нямат намерение да затварят централата и плановете им са да я държат в готовност, докато изпълнят успешно стратегията към преминаване към производство на ел.енергия с по-ниски въглеродни емисии.
Очакванията на ръководството на централата беше тя да заработи през втората половина на годината.
Това обаче засега няма да се случи.

Стартира нов проект ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ стартира нов инвестиционен проект. До 1 - 2 години тя ще изгради фотоволтаична централа в близост до въглищната с мощност 80 мегавата.

"В идеалния случай ще продължим да работим за регулирания пазар и част от мощността ще се използва за фотоволтаичния парк и батериите. Целта е да пренасочим централата от въглищна към фотоволтаична и батерии. Намерението ни обаче е това да стане постепенно и въглищата да работят още 1 - 3 години, докато се строят тези мощности, каза Щонов. Той допълни, че слънцето не би могло да замени изцяло въглищната ел. енергия. България трудно ще мине без горива като въглища и газ през следващите години.

„Например, през миналата година сме произвели 4 тераватчаса ел.енергия. За да се произведе толкова от слънчеви централи, трябва да се инсталира 6 гигавата слънчева мощност. За сравнение, в България в момента има 3,2 гигавата слънчева мощност общо“, казва изпълнителният директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика