Новини от област Стара Загора и България

Корнелия Нинова подава оставка като лидер на БСП заради лошия изборен резултат

4903 11/06/2024 15:32 Политика Опозиция
Корнелия Нинова, архив Divident.EU
Корнелия Нинова подава оставка като лидер на БСП заради лошия изборен резултат
Divident.€U Divident.€U

Корнелия Нинова ще подаде оставка от председателския пост в БСП заради лошия резултат на изборите за Народно събрание и Европейски парламент от 9 юни.

Нинова не уточни дали ще се яви отново като кандидат за поста при неизбежните вътрешнопартийни номинации и избори. "В момента съм лидер в оставка, а не кандидат за лидер", отговори Нинова.

За разлика т Христо Иванов, който също подаде оставка като лидер на "Да, България", Корнелия Нинова ще остане депутат в 50-ото Народно събрание.

Нинова вече веднъж е подавала оставка като председател на БСП. Партийният конгрес обаче я задължи да остане на поста. Днес тя подчерта, че БСП остава най-голямата лява партия, но представянето й е катастрофално и затова подава оставка.

БСП получи само 7,06% от гласовете в изборите на 9 юни. Сметнато в гласове, това прави малко над 150 000 гласа, което оставя БСП на пето място. Спадът в сравнение с изборите през април 2023 година е с около 75 000 гласа. В добрите си времена през 2017 година за БСП гласуваха 955 000 българи.

Коментари към новината

Още новини от Политика