Новини от област Стара Загора и България

Започна събарянето на още 97 незаконни къщи в ромския квартал на Стара Загора

Започна събарянето на още 97 незаконни къщи в ромския квартал на Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

В 9 часа тази сутрин започна събарянето на 97 постройки в ромския квартал на Стара Загора "Лозенец". Повечето от постройките са масивни къщи, в които от години живеят цели ромски фамилии. Според обитателите им, те се намират там отпреди повече от 20 години.

Незаконните постройки са издигнати върху зелени площи, които по плана на града за част от парк "Борова гора". Разположени са от източната страна на ул. "Витоша" до стрелбището.

кв. Лозенец от птичи погледКметът на Стара Загора Живко Тодоров беше категоричен преди началото на акцията по събарянето им, че сградите няма как да бъдат узаконени, защото са в парк, където строителството е забранено.

Ето какво написа в личния си профил във фейсбук Живко Тодоров: "Стартирахме акцията по събаряне на 97 незаконни постройки в кв. “Лозенец”. Те са построени преди 2007 г. Източната граница на квартала ще е вече улица “Витоша” . Парк “Борова гора” ще бъде свободен от незаконни постройки, а през есента ще залесим! Кмет съм от 2011 г. и заедно с администрацията сме съборили над 300 заварени незаконни къщи. Преди 2011 г. са съборени 5. Продължаваме, за да има ред и законност в града ни!"

Част от незаконно построените къщи са били отдавани под наем на граждани от други общини, които нямат адресна регистрация в Стара Загора.

Тази сутрин много от обитателите на набелязаните за събаряне къщи бяха изнесли покъщината си на поляните около парка. 10 къщи вече бяха разрушаени от собствениците им. Проведени са предварителни срещи с обитателите им, но досега никой от тях не е пожелал настаняване в общинско жилище. Въпреки това имаме готовност да настаним във временни общински жилища всички, които имат нужда от покрив, посочи Ангел Стоманярски, началник отдел "Строителство и контрол" в община Стара Загора.

Живко Тодоров подчерта, че не се страхува от обжалване, защото съдебните органи окончателно са се произнесли в полза на Общината. Само за пет от обявените за събаряне 97 къщи все още текат съдебни процедури. Затова те ще бъдат съборени на по-късен етап.

„Кварталът в трите посоки ще бъде изцяло в рамките на закона, на последен етап ще бъдат съборени незаконните къщи в северната част. Така че в „Лозенец“ вече ще има ред!“, категоричен бе градоначалникът.

Досега само един от обитателите на съборените къщи е изявил желание да си закупи парцел за законно строителство от терените, които общината определи за тази цел при преференциални условия преди повече от година.

Коментари към новината

Още новини от Общество