Новини от област Стара Загора и България

Обещано

Протестиращите в очакване да започне ремонта на третокласния път Мъдрец - Гълъбово

6053 10/06/2024 14:51 Строителство Пътища
Протестиращите в очакване да  започне ремонта на  третокласния път Мъдрец - Гълъбово
Divident.€U Divident.€U

Министър-председателят Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова обещаха при срещата си с протестиращите миналата седмица, че утре, 11 юни ще започне ремонта на третокласния път Мъдрец –Гълъбово. Министър Коритарова символично даде издаденото Разрешение за строеж за основен ремонт на трасето на инж. Тенчо Кайряков, председател на Инициативния комитет „Обручище завинаги“, който е сформиран с искане за ремонт на пътния участък.

„В момента карат строителни машини на пътния участък. Нашите очаквания са, че до края на седмицата ще започнат строителните работи“, каза за Divident.EU инж. Кайряков.

Направихме всичко възможно. Получихме и последното съгласувателно писмо, което беше необходимо, прегледахме документацията и разрешението е факт, каза миналата седмица министър Коритарова. Писмото е обнародвано в Държавен вестник в петък, които означава, че от вторник имаме фронт на работа, ще започнем ремонта“, обеща още тя. Регионалният министър подчерта, че средствата са осигурени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ и няма опасност проектът да спре отново.

Проектът за основен ремонт на трасето от с. Мъдрец до гр. Гълъбово е изготвен с технически елементи, съответстващи на проектната скорост на пътя, съгласно изискванията на Наредба №РД-02-20-2 за проектиране на пътища от 2018 г., при условието за максимално придържане към съществуващия път.


По целия участък ще бъде положена 2 пласта нова асфалтова настилка, като на места ще се обнови пътната конструкция. Ще бъдат ремонтирани три големи съоръжения – мост над дере, мост над р. Соколница и ж.п. надлез в с. Обручище, както и 32 водостока.

Предвижда се изграждането на банкети с ширина 1 метър по дължината на открития път и края на населените места, където няма предвидени бордюри. Там, където ще се подменят бетонови бордюри, засегнатата тротоарна настилка ще бъде възстановена.
Ще бъде запазен съществуващият габарит на пътното платно.

Изпълнител на строителните дейности и проектирането е „РАДНЕВО ЛЕНД“ ДЗЗД, в което участват: „БГ ЛЕНД КО“ АД, „ВИА ПРО ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД и „Ий Кей Джей България Кънсълтинг .Енджиниърс“ ЕООД.
Договорът с обединението е сключен от АПИ на 08.09.2022 г. след проведена процедура за избор на изпълнител и е на стойност 19 776 000 лв. с ДДС.
Срокът за изпълнение е 540 календарни дни и започва да тече след откриване на строителната площадка с подписване на протокол 2А.

Строителният надзор е възложен на ОБЕДИНЕНИЕ „ИНФРАКОНТРОЛ 2022“, с участници: „Пътконсулт 2000“ ЕООД и „ЕН АР КОНСУЛТ“ ЕООД. Стойността на техния договор е 497 520 лв. с ДДС.

Третокласният път III-5504 „Мъдрец – Искрица – Медникарово – п.к. Обручище – (Раднево-Гълъбово)” е построен преди повече от 45 години и не е основно ремонтиран. Началото на участъка започва при кръстовището с път II-55 Велико Търново - Нова Загора - ТЕЦ-2 - Свиленград, в района на с. Мъдрец. Завършва при пресичането с път III-554 Нoва Загора - Раднево - Харманли, в района на с. Обручище, участъка е с дължина 15,7 км.

Коментари към новината

Още новини от Строителство