Новини от област Стара Загора и България

Конференция, посветена на предучилищното образование събра в Казанлък учители от цялата страна

Конференция, посветена на предучилищното образование събра в Казанлък учители от цялата страна
Divident.€U Divident.€U

Научно - практична конференция “Предучилищното образование - традиции реалности, перспективи" събра в Казанлък университетски преподаватели от цяла България, учители и директори на училища и детски градини, както и експерти от Регионалните управления на образованието от Сливен, Стара Загора и Бургас.

Конференцията, която ще продължи до 8-ми юни, е под патронажа на проф. д-р Добри Ярков – ректор на Тракийски университет – Стара Загора, Галина Стоянова – кмет на община Казанлък и проф. д-р Елена Русинова – почетен председател на Българския национален комитет за предучилищно образование ОМЕП и почетен член на WORLD OMEP.

Организатори са Български национален комитет за предучилищно образование – ОМЕП, Академична група ОМЕП в Тракийски университет и Община Казанлък.

Заместник-ректорът по учебна и информационна дейност проф. Нели Грозева поздрави организаторите на научния форум и пожела успех на участниците от името на ректорското ръководство на Тракийски университет: „Предучилищното образование е първият стълб, около който започваме да градим детето като образована личност, основата, без която е немислима всяка следваща стъпка в образованието. Темите на дискусиите, които сте избрали са съвременният отговор на потребностите на детето, на педагога, на родителя…, те са крачка напред в бъдещото и задълбочено познание на всички аспекти на предучилищното образование. Вярваме, че резултатите Ви от настоящата научно-практическа конференция ще бъдат в полза на нуждите на обществото! Всички ние се гордеем с вашия професионализъм и енергията, която влагате да продължите традициите, да изградите съвременни преподаватели и да гледате в перспектива за бъдещето!“.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова приветства организатори и гости, като сподели, че е изключително радостна да бъде домакин на такова събитие, тъй като самата тя е учител, а и припомни, че в града на розите е създадено първото педагогическо училище на 1 септември 1883 година: "До днес традицията на предучилищното и училищното образование е толкова силна в нашата община и населените места и качеството на образованието е на ниво, с което се гордеем. Това се дължи на вас – преподавателите, директорите, професорите. Вярвам че тук ще се намерят много добри практики, които ще бъдат в полза на цялата страна! Желая Ви успех!".

Форумът получи поздравителен адрес и от просветния министър Галин Цоков. Приветствие отправи и ВИД декан на Педагогически факултет към ТрУ проф. Галя Кожухарова. Сред официалните гости бяха и проф. Таня Танева – директор на ДИПКУ и проф. Таня Борисова – основател на АГ на ОМЕП към Тракийски университет – Стара Загора. Всички те получиха подаръци със символа на Казанлък и гордостта на страната ни – маслодайната роза.

Приветствия и пленарни доклад изнесоха проф. д-р Елена Русинова – почетен председател на Българския национален комитет за предучилищно образование ОМЕП и почетен член на WORLD OMEP, проф. д-р Розалина Енгелс-Критидис, СУ „Св. Климент Охридски“ – председател на БНК-ОМЕП, доц. д-р Аксения Тилева – заместник-кмет по стратегически планове и проекти на община Казанлък, Секретар на АГ на ОМЕП към Тракийски университет – Стара Загора и Сребра Касева - заместник-кмет на Община Казанлък по хуманитарни политики.

Панели, по които дискутират участниците в конференцията са в следните модули: Методологически проекции , технологии и иновации в предучилищното образование; Социално-личностно развитие на детето в предучилищна възраст; Взаимодействие и сътрудничество в предучилищното образование-перспективи и иновации и Стратегии и иновативни технологии за приобщаващо и интеркултурно образование.

Гвоздеят на откриващата церемония на научно - практична конференция “Предучилищното образование - традиции реалности, перспективи" бяха децата на Казанлък с празничен концерт, с който поздравиха всички, които са се събрали, за да изградят едно по-добро бъдеще на детето!

 

Коментари към новината

Още новини от Образование