Новини от област Стара Загора и България

Доц. Мангъров, кандидат-депутат от „Левицата“: Имаме един полезен ход – да бъдем твърди срещу „Зелената сделка“!

Доц. Мангъров, кандидат-депутат от  Левицата : Имаме един полезен ход – да бъдем твърди срещу  Зелената сделка !
Съдържание от коалиция Левицата Съдържание от коалиция "Левицата"

Доц.-д-р Атанас Мангъров, д.м. е кандидат за народен представител от Старозагорската листа на коалиция „Левицата“, която обединява в себе си партия „АБВ (Алтернатива за българско възраждане)“, партия „Движение 21“, партия „Зелена партия“, партия Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, партия „Национално движение за спасение на отечеството“ и партия „Политическо движение социалдемократи“.

Доц. д-р Атанас Мангъров е роден в Стара Загора на 31 януари 1956 г.  семейството на зъболекаря Христо Мангъров и педиатърката Елена Костова.

Доц. д-р Мангъров е известен специалист по инфекциозни болести. Защитава научна степен „доктор по медицина“ с дисертация за рехидратацията при чревните инфекции, чиято методика днес се използва в цялата страна. Когато започва работа в столичната Инфекциозна болница през 1983 г. там на година са умирали 25 – 30 деца, но с годините фаталните случаи са намалели повече от 10 пъти. Терапията, която той създава, е известна като „банката на Мангъров“.

През 2020 година името му нашумя по време на ковид пандемията с противопоставянето му на масовите ограничителни мерки и ваксинирането, заради краткия срок на създаване на ваксините.

Днес доц.д-р Анатас Мангъров разговаря с избиратели в центъра на Стара Загора и Казанлък, за да обясни своите виждания за политиката, която трябва да води страната ни в интерес на своите граждани.

- Доц. Мангъров, какво чухте от хората, които срещнахте по време на предизборната кампания?

- Това, което ми направи впечатление е, че отношението на много хора към изборния процес е чисто запалянковски. Едните са от „Левски“, другите са от ЦСКА, третите са от „Берое“. Малко са хората, които се замислят върху посланията, които изпращат различните политически сили. Повечето сякаш са забравили всичко, което се е случвало с тях през изминалите години и не помнят кой им го е причинил. Много хора забравят, че тези, които сега се канят да ги лишат от работа под най-благовидни предлози – „Зелена сделка“, опазване на околната среда, всъщност ги манипулират по най-долнопробен начин. Така те гласуват за едни и същи хора, които са доказали, че от тях политици не става.

Една друга, огромна част от населението, се е изолирала от политическия процес и си мисли, че той не го засяга. Наивно е да се разсъждава така, защото политиката засяга всички и най-много тези, които не се интересуват от нея.

Малко по малко ние от „Левицата“ успяваме да проправим път към хората. То е като да рониш малки късчета от една голяма скала, която е запречила пътя. Мисля, че един ден хората ще осъзнаят това, което се случва в тях и ще се надигнат.

- Почти всички политически сили говорят, че ще спасяват комплекса „Марица Изток“ или поне, че ще му удължават живота. Смятате ли, че все още има шанс това да се случи на практика, без популистки обещания?

- Това, което хората трябва да разберат е, че „Зелената сделка“ и така наречените въглеродни емисии, които ние доброволно заплащаме, е една гигантска измама. Както по времето на ковид ви казваха – вие трябва да си сложите маска, не за да пазите себе си, а за да пазите другите, сега трябва да си затворим централите, не за да пазим околната среда, а за да купуваме ток от другаде. За съжаление хората се връзват на подобни твърдения и в крайна сметка това ще им струва работата и бъдещето.

Ако направим това, което ни карат – да си затворим въгледобива и електроцентралите – ще получим около милиард и половина евро. Само че всеки знае между кого ще бъдат разпределени тези пари. Това са същите онези хора, които напъват за затварянето на централите. И никой не си дава сметка, ча загубите, които ще настъпят, са в несъизмеримо по-големи размери.

- Какви действия ще предприеме „Левицата“, когато влезе в парламента, за запазване на централите?

- Шанс има, ако сме наясно какво правим и ако сме достатъчно твърди в отстояването на вижданията си. Много хора, включително такива от лявото пространство, си мислят, че като се договорят с ЕС, комплексът ще бъде спасен. Това е груба грешка. Европейския съюз в това отношение не ни е приятел. Ние няма да получим нищо от него, освен да загубим и това, което имаме. Полезният ни ход е да бъдем твърди срещу „Зелената сделка“. Борбата с въглеродните емисии е най-голямата измама. Въглеродният двуокис е част от земната екосистема. Ние дишаме кислород и отделяме въглероден двуокис – растенията дишат въглероден двуокис и отделят кислород. Просто е. Да мислим, че въглеродният диоксид е замърсител, е нелепо.

- Като лекар, как смятате че трябва да се реформира здравната ни система, за да работи в полза на пациентите, а не да се стреми към генериране на печалба?

- Най-важното, което трябва да се направи в здравеопазването на България, е да се раздели заплащането на медицинския труд – на лекари, сестри и санитари, от заплащането на стойността на лечението. Второто е чисто счетоводен проблем – толкова лекарства, толкова консумативи, ток, отопление и т.н. В момента парите по клиничните пътеки обвързват тези две плащания и тази практика е изключително порочна. Това е все едно на пожарникарите да плащат на загасен пожар. Нали се сещате, че самите те ще почнат да палят кофите за боклук. Такова нещо се получи като обявиха, че ще плащат по 1000 лева на лекар, ако работи с ковид болни. И изведнъж много тестове взеха да стават положителни при хора без ковид. Получава се така, че за да можем да изкараме нашите лекарски заплати, трябва да изхарчим 10 пъти повече. Тази система е създадена, за да разхищава, а не, за да работи рационално.

Второто, което трябва да се направи, е заплащането на медицинския труд да бъде според квалификацията, стажа на специалиста, условията при които той работи. Сега в медицината нощният труд се заплаща по коренно различен начин от нощния труд в другите дейности, което е недопустимо.

Другото, което трябва да се направи, е частните лечебни заведения да нямат достъп до парите от здравната каса. Защото, това, което става сега е див капиталистически социализъм. Защото държавата събира задължително здравните осигуровки, в същото време има 1,4 милиона неосигурени българи и същата тази държава раздава тези насилствено събрани осигуровки на всеки, който ги поиска. Всеки, който си направи здравно заведение, днес има право да се закачи за Здравната каса и да ползва нейния ресурс. В същото време нормите на печалба на тези частни здравни заведения са над 20% - има директори на частни болници, които получават годишна заплата от над 1 милион лева – пари, получени по клиничните пътеки на националната здравна каса. Това е абсурд. Няма логика в това държавата да събира задължително здравни осигуровки и с тях да осигурява печалбите на частното здравеопазване.

- Ако станете депутат от Старозагорски избирателен район, какви ангажименти ще поемете към своите избиратели?

- Най-важното е да не допуснем затваряне на централите от „Марица Изток“ и да бъде спрян въгледобива. Това ще нанесе съкрушителен удар върху икономиката и върху демографията на Старозагорски регион. Всички тези приказки за водородни долини и други подобни са обикновен капан за наивници. Затова гласувайте за „Левицата“ с номер 19 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е пръстъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика