Новини от област Стара Загора и България

Емилия Драгиева: Стара Загора стана столица на леката атлетика с много усилия и упоритост

4450 06/06/2024 18:01 Спорт Стара Загора
Емилия Драгиева: Стара Загора стана столица на леката атлетика с много усилия и упоритост
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Емилия Драгиева е българска лекоатлетка, в момента е зам.-председател на Спортен клуб по лека атлетика „Берое“.
Родена е на 11 януари 1965 година в Стара Загора. Участва в няколко международни състезания в края на 80-те години, като най-голямото ѝ постижение е скок с височина 2,00 метра, с който печели бронзов медал на световното първенство в зала в Индианаполис през 1987 година.
Днес Емилия Драгиева направи символична първа копка за основен ремонт на тренировъчната лекоатлетическа писта до Аязмото заедно с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Общата стойност на проекта е 1 348 914 лева – половината от тази сума е финансово подпомагане по програма на Министерството на младежта и спорта, а на същата стойност - 674 457 лв., е съфинансирането от страна на Община Стара Загора.
Със завършването на основния ремонт на тренировъчната писта, ще се затвори целия кръг от обновяване на лекоатлетическата база в Стара Загора, който започва през далечната 2008 година с усилията на Емилия Драгиева, треньора София Събева и бизнесмена Иван Колев от „Металик“ АД, който днес вече е президент на БФЛА.

Емилия Драгиева

- Г-жо Драгиева, днес наричат Стара Загора „столица на леката атлетика“. Как започна да се изгражда това име?
- През 2008 година, благодарение на Иван Колев и „Металик“ АД в Стара Загора започнаха да се възстановяват традициите в леката атлетика. До този момент базата само се рушеше и лекоатлетите на Стара Загора бяха отчаяни, не виждаха светлина в тунела.
Когато Иван Колев ни събра, си поставихме за основна цел да започнем постепенно възстановяване на всички тренировъчни и състезателни бази за лека атлетика в града. Това са лекоатлетическата писта на централния стадион „Берое“, тренировъчния полигон за хвърляне на диск и копие, закритата лекоатлетическа писта под днешната Болница „Тракия“, както и възстановяването на тренировъчната лекоатлетическа писта на тренировъчното игрище, точно под закритата писта и болницата.

С направената днес от кмета на Стара Загора първа копка за възстановяване на тренировъчната лекоатлетическа писта, виждаме, че всичко, което в онази далечна 2008 година си бяхме поставили като план, е на път да се осъществи. И можем да бъдем не само щастливи, но и горди с това, което сме постигнали с много усилия и упоритост.

- В какво състояние беше самият спортен клуб по лека атлетика „Берое“ през 2008 година?
- В момента, в който ни събра Иван Колев, в Спортния клуб по лека атлетика „Берое“ имаше едва 12 деца. Те учеха в специализираната паралелка по лека атлетика на Спортното училище „Тодор Каблешков“. Клубът разполагаше само с един треньор - София Събева. Покритата писта беше в окаяно състояние – с изпочупени прозорци, течащ покрив, без отопление, с надигната от влагата мазилка по стените, с разкъсани дюшеци за високия скок. Всичко беше пълно със спринцовки, презервативи и боклуци. Беше ужасно.

Започнахме от елементарното - почистихме залата, сменихме цялата дограма, ремонтирахме покрива, да не тече, измазахме стените и сложихме окачени тавани с ново осветление и електрическа инсталация. Клубът вложи 300 000 лева като част от парите бяха осигурени с проект пред спортното министерство, останалата част плати г-н Иван Колев.

Това беше първият етап, който направихме като ремонт. Самата писта в покритата зала остана в старото окаяно състояние, както е била направена в далечната 1988 година. Нямахме възможност да я обновим. Беше опасна за спортистите, които можеха да се контузят, заради много неравности.

Коледна тренировка на покритата писта 2023 г.

С идването на г-н Живко Тодоров като кмет на Община Стара Загора се даде нов, много силен тласък по възстановяването на базата на леката атлетика в града. Преди 4 години Община Стара Загора отпусна средства, клубът също се включи и така успяхме да ремонтираме и покритата писта, която е напълно обновена с модерно синтетично покритие. Вложихме много труд и много години, за да постигнем това – децата да имат меко покритие за бягане, да им е топло и в същото време да им бъде уютно и удобно за тренировки.

- Голям успех беше и модернизирането на лекоатлетическата писта на стадион „Берое“.
- Това беше следващ етап от възстановяването на спортните лекоатлетически бази в Стара Загора. Тогава президент на БФЛА беше Добромир Карамаринов, на когото сме много благодарни за подкрепата. Той ни увери, че ако успеем да спечелим проект за възстановяването на пистата на стадион „Берое“, Стара Загора ще успее да привлече големи състезания. Така и стана.
Участвахме по проекта на спортното министерство, който беше съфинансиран от Община Стара Загора с 20%. Кметът Живко Тодоров и общинските съветници през 2011 година отново подадоха ръка и две години по-късно стадион „Берое“ се сдоби с една перфектна писта. На нея се проведоха четири Балканиади и две отборни европейски първенства.

Иван Колев, Емилия Драгиева и Живко Тодоров при ремонта на пистата през 2013 г.


През 2014 година успяхме отново с помощта на кмета Живко Тодоров и общината да възстановим и тренировъчния полигон по лека атлетика, който се намира непосредствено над паркинга на стадион „Берое“. Този полигон е нужен за развитието на няколко дисциплини като хвърляне на диск и хвърляне на копие. Лекоатлетическият полигон днес е едно малко бижу.

Полагане на новата настилка 2013 г.

- Кои големи имена на леката атлетика успяхме да привлечем в Стара Загора, благодарение на възстановената база?
- Всички най-големи имена в леката атлетика бяха тук – и Себастиян Кол, и Сергей Бубка. В Стара Загора дойде цялата европейска и световна атлетика, за да наблюдават Балканиадата през 2013 година и да опознаят нашия град. Те бяха изключително впечатлени от базата и от това, което имаме като условия за работа. Лекоатлетическите ни терени вече са едни от най-добрите в България. Ето, сега сме на път да ремонтираме и тренировъчната лекоатлетическа писта. След много труд, много борба, много години – успяхме.

- Започнали сте с 12 деца през 2008 година и с един треньор. Колко деца и състезатели тренират днес в Стара Загора и са членове на СКЛА „Берое“?
- Да, започнахме с една дузина деца, днес имаме над 380 записани състезатели на различна възраст – като започнем от най-малките деца на около 5 години и половина, минем през младежите на около 18 години и стигнем до мъжете и жените. В клуба работят на трудови и граждански договори 10 треньори с правоспособност, като някои от тях имат право да тренират деца и едновременно с това са педагози. Благодарни сме на семейство Колеви, че плаща техните заплати и други разходи, които никак не са малки за доброто функциониране на клуба.

В първите години привлякохме треньори от други градове, осигурихме тяхното пребиваване в града. Заплащаше им се освен заплата и храна, и квартира, за да могат те да тренират децата. С течение на годините децата израснаха, платихме на няколко треньори, за да могат те да завършат своето висше образование и да отговарят на Закона за спорта. Имаме и състезатели – мъже и жени, чиито заплати също се осигуряват от клуба.

Стана така, че ние се превърнахме единствения клуб в България, който на предната Олимпиада имаше двама участници. Това даде пример за децата, които започнаха да изпитват интерес към Царицата на спортовете и да се записват да тренират. Днес ежедневно на стадиона или на закритата писта тренират около 200 деца.
Имаме треньори, които работят с различни възрастови групи. Не можем да си позволим да смесваме детска атлетика с тренировка на елитни картотекирани състезатели. Това не би било ефективно нито за едните, нито за другите. Дисциплините са такива, че те изискват пространство за всяка възрастова група – детска или професионална. Иначе се появяват травмите и контузиите.

- Какви специфични познания имат треньорите по лека атлетика на деца?
- Треньорът трябва да бъде преди всичко педагог. Само със спортни познания не става. Той трябва да познава границите на натоварванията на детската анатомия. Заниманията по лека атлетика с деца до 4 клас преминават под формата на игра. Всички наши треньори бяха включени в специално обучение от БФЛА по програма на европейската атлетика.

В първите години по-голямата част от желаещите да тренират лека атлетика деца бяха момичета. Момчетата обичайно предпочитаха да тренират футбол. Сега процентът е около 60% момичета на 40% момчета. Обяснявам си изравняването с факта, че леката атлетика е Царицата на спортовете. Казвала съм на много майки, че е важно техните деца да дойдат при нас, да се научат да се движат правилно, да бягат правилно. Тази основа може да им даде само леката атлетика. Другият задължителен спорт за децата е плуването. След като преминат през тези два вида спорт, децата вече могат да избират онова, което ги привлича най-силно – ако искат гимнастика, ако искат футбол, ако искат волейбол или баскетбол.

Днес СКЛА „Берое“ е сред най-големите клубове в България. В последните години знаете, че Мирела Демирева реши да се състезава за СКЛА „Берое“. Тихомир Иванов също е привлечен като състезател, участвал е на две Олимпиади. Мирела Демирева и Тихомир Иванов ще представят СКЛА „Берое“ на европейското първенство по лека атлетика, което започва утре – 7 юни. Там замина и президентът на БФЛА, г-н Иван Колев, затова не успя да присъства на първата копка на тренировъчната писта днес.

- Дъщеря Ви Елеонора наследява Вашия талант на скачач и се опитва да възпита млади скачачи. Успява ли?
- Елеонора беше скачач, но получи травма, която не и позволяваше повече да спортува. Тогава завърши за треньор и магистратура „Спортен мениджър“ към НСА. Сега завършва магистратура „Педагогика“. Това са нужни неща за един добър треньор. В клуба остана като треньор и един от нашите най-успешни състезатели – Иван Попов. Двамата с Елеонора са много ентусиазирани и освен че възстановихме през годините „Самарско знаме“, от 2 години по тяхна идея провеждаме един турнир за бягане на 5 километра, който има по-забавен характер и се нарича “5К Beroe road race”. Състезанието е за бягане по шосе и привлече много участници. В първото състезание се включиха 300 участници, а второто привлече почти двойно повече бегачи.
В това състезание аз за първи път стоя отстрани и наблюдавам младите и съм много щастлива да гледам техните успехи.

Но когато говорим за успехите на СКЛА „Берое“ никога не трябва да забравяме, че до нас стои Община Стара Загора и Иван Колев и неговото семейство в лицето на инж. Лена и Дечко Колеви. Вижда се и какво е личното отношение към клуба на кмета Живко Тодоров, който днес направи първата копка за ремонта на тренировъчната писта. Смятам, че няма спорт в града, който г-н Тодоров да не подкрепя. Няма зала в града, която да не е отремонтирана и да не са създадени добри условия за работа на теньорите, децата и състезателите.

Коментари към новината

Още новини от Спорт