Новини от област Стара Загора и България

Д-р Милица Арсовска:

Профилактиката срещу кариес при деца започва още по време на бременността

4899 06/06/2024 15:22 Здраве Лечение
Съдържание от Клиника Бушкалова Съдържание от Клиника "Бушкалова"

Кариесните лезии по предната повърхност на предните резци при децата се срещат все по-често при децата между 1 и 3 години. Причините за появата на това опасно дентално заболяване в толкова ранна възраст може да се коренят в денталното здраве на самите родители още по време на бременността на майката. Това казва д-р Милица Арсовска, която специализира детска дентална медицина и работи от 2014 година в Дентална клиника „Бушкалова“ в Стара Загора.

„Винаги съм имала интерес към работата с деца, защото те са нашето бъдеще. Главната ми цел е те да станат добри пациенти, които да се грижат за денталното си здраве като част от здравето на целия организъм“, казва д-р Арсовска.

Развитието на млечните зъби започва още от бременността на майката. Много е важно това да се знае както от майката, така и от бащата, подчертава тя. Още по време на бременността двамата родители трябва да се погрижат за здравето на своите собствени зъби, защото така ще предотвратят ранно предаване на кариесни патогени на бебето.

Второто нещо, което трябва да направи бременната жена, е да обърне внимание на своето хранене. Тя трябва да отстрани вредните навици да приема нездравословни храни, включително да спре тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол, ако има такава. Бременната жена трябва да следи и качеството на питейната вода, която приема, защото така може да предотврати интоксикиране на бебето с флоуроза, тъй като млечните зъби се развиват в ранните месеци на бременността, а с напредването на бременността и непосредствено след раждането започват да се развиват и постоянните зъби на децата. Затова е много важно младите майки да обърнат внимание на собственото си общо здраве, за да има бъдещето дете здрави млечни и постоянни зъби, казва д-р Арсовска.

След раждането на детето много голямо значение има начина на хранене и почистването на устната кухина и зъбите му, когато се появят. Кърменето е нормалното  хранене на бебето, при което, след като детето се нахрани, е добре майката да почисти устичката, езика, подезичното простванство, зъбите и венците с марличка, напоена с кислородна и обикновена вода, разредени едно към едно. Майката трябва добре да обтрива всички структури в устата на детето.

Хубаво е майките да избягват хранене на бебето за успокоение или при поискване, защото така остават непочистени меки тъкани, повишава се киселинността в устната кухина и може да се появят възпалителни процеси в устата на детето.

С появата на първото зъбче, което най-често се случва между 6 - 7 месец, този начин на почистване продължава с марличка и кислородна вода. Четката и пастата за зъби се включват едва когато детето има вече 7 - 8 зъба в устата. Четката трябва да е мека със съобразена за възрастта паста за зъби. Зъбките се почистват с кръгови движения, като леко се обтрива устната кухина.

Първото посещение при зъболекар става с пробиването на първия зъб до навършването на 1 годинка. Това е консултация на майката или на двамата родители с детски дентален лекар за бъдещите грижи по денталното здраве на детето.

Когато детето навърши 2 години, е необходимо да се извърши първия официален дентален преглед на детето в зъболекарския кабинет. Прегледът се осъществява в скута на майката, като майката сяда в зъболекарския стол и държи детето си. Този преглед е нужен, за да се започне профилактика за предотвратяване на кариес на ранното детство, който в наши дни е един от сериозните проблеми сред децата. Най-често страдат децата между 1 и 3 години от кариесни лезии по предната повърхност на горните резци. Те често са унищожени до корен и дават усложнения на кариеса по дъвкателните горни зъби

Как се прави психологическата подготовка на детето за първия преглед при стоматолог и какви още съвети дава д-р Арсовска, ще научите като изгледате краткото видео с нея.

Коментари към новината

Още новини от Здраве