Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора:

40 участници с идеи за собствен бизнес се включиха в третото издание на BASE

1298 06/06/2024 12:07 Икономика Бизнес
40 участници с идеи за собствен бизнес се включиха в третото издание на BASE
Divident.€U Divident.€U

Шестима са победителите в изданието

Успешно приключи поредното издание на Безплатната академия за стартиращи предприемачи BASE в Стара Загора. В него се включиха над 40 участници, а до финала достигнаха 19 проекта, които се състезаваха за разпределяне на наградния фонд от 10 000 лева.
В рамките на 12 седмици бъдещи предприемачи от Стара Загора, Нова Загора, Хасково и региона посещаваха лекции, посветени на различни важни за всеки предприемач теми като финанси, продажби, маркетинг, човешки ресурси, правни норми, презентационни умения. Участниците развиха свои собствени идеи за бизнес, като бяха менторствани от експерти от различни области. Накрая на обучението трябваше да подготвят подробен бизнес план за своя проект или бизнес. На специална закриваща церемония на 04.06.2024 г. финалистите представиха своите идеи пред жури.

Подобно на изминалите издания на програмата проектите бяха в най-различни направления. Сред тях имаше такива за кафе сладкарница, къща за гости, обучения за ръчно свит родопски кус кус, диагностика и превенция на здравето чрез холистични методи и терапии, персонализирани книги по поръчка в помощ на родителя за преодоляване на трудни моменти в развитието на детето и други.

Първата награда си поделиха два от проектите в програмата. Единият е детският фитнес Kids hub Do IT на Деница Митева, а другият - Вила Вилекула - място за предлагане на здравословни храни, напитки и преживявания на Силвия Георгиева, която стартира своя бизнес още по време на програмата.

 На второ място се класира Станка Зрънкова със Sunny Yellow Candles – бранд за производство на свещи, познат от фермерския пазар КоренЯк. Проектът ще се развива в посока организиране на работилници за изработка на свещи в Стара Загора.
Третото място отново беше споделено от два проекта – на Златина Желева и Айрин Бурова. Златина впечатли журито с идеята си за консултации за хората, които очакват появата на дете в семейството си. Айрин Бурова пък грабна награда за проекта ГрумСървиз - подвижен груминг салон с кауза да помага на бездомни животни.

Членовете на журито решиха да връчат и още една допълнителна четвърта награда на най-младия участник в програмата. Единадесетокласникът Иван Иванов, който по време на BASE Стара Загора разви своята идея за фирма, занимаваща се с печат на облекло по поръчка Vandio Prints. Той получи право на безплатно участие в програмата ABLE Weekend Activator, която ще се проведе в Бургас и Варна.

„Щастливи сме, че в Стара Загора и региона имаме толкова интересни и различни бизнес идеи, които подкрепяме с програма BASE. Това е общо 40-тата група, която завършва в България и третата за нас. Старозагорската ни BASE общност се разраства и това е много важно за малкия бизнес в района. Важното е, че продължаваме да подкрепяме предприемачите и след програмата, така че те наистина да могат да стартират бизнесите си“, каза Боряна Пейчева – ръководител на програмата в града.
Програма BASE се организира Асоциация IT Стара Загора с подкрепата на Фондация „Америка за България“ в партньорство с Асоциация ABLE. Организаторите планират следващо издание на BASE в града през есента. Информация ще бъде публикувана в социалните мрежи на IT Стара Загора (Facebook, Instagram, LinkedIn). Повече за програма BASE можете да намерите на сайта на Бизнес академията за стартиращи предприемачи – www.baseprogram.bg.

За Асоциация IT Стара Загора
Асоциацията работи за развитието и утвърждаването на местната предприемаческа, дигитална и IT екосистема в Стара Загора и региона през установяване на ефективно партньорство и активно взаимодействие с всички участници в сектора, както и с организиране на различни инициативи в сферата на IT, дигиталните умения и предприемачество. Екипът вярва, че в областта има огромен потенциал, който може да я постави на технологичната карта на България и именно това го мотивира да подкрепя редица хора да стартират своя път в технологиите и предприемачеството.

През последните 4 години Асоциация IT Стара Загора е организирала над 70 събития, с които са достигнали до повече от 2000 души. През 2024 г. Асоциацията е победител в 13-тото издание на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в категория „Образование” и е сред финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален гранд с проекта „STEM Ваканция“, който ще се проведе през месец юли.
За Фондация „Америка за България“

Фондация „Америка за България“ е независима благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор в страната. Всяка година дарява по около 20 милиона долара от своя капитал по четири ключови приоритета: бизнес, предприемачество и технологии, добро образование и работни умения, благоприятна бизнес среда, културно-исторически и природен туризъм.
За Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE)

Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) е активна общност от предприемчиви млади хора, фокусирани върху развитието на предприемаческата култура и насърчаване на лидерството в различни сфери на обществения и икономически живот в България.

Коментари към новината

Още новини от Икономика