Новини от област Стара Загора и България

Кметът поиска протестиращите да подадат официално писмо за акцията си на АМ "Тракия"

Кметът поиска протестиращите да подадат официално писмо за акцията си на АМ Тракия
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна с протестиращите в блокираната от полицията отсечка в района на летище Стара Загора. Той предложи на протестиращите да подадат заявление за провеждане на демонстрацията си по официален път, като опишат писмено точно по какъв начин ще протече тя. Това е нужно, за да могат институциите да преценят дали демонстрацията може да протече по безопасен за демонстрантите и за пътуващите по магистралата, както и да вземат предохранителни мерки.

В петък, 31 юли, първоначалното намерение на протестиращите беше да блокират АМ „Тракия“, което в последствие промениха, решавайки автоколоната им само да премине през магистралата, съобразявайки се именно със съображенията на полицията за опасност от пътни инциденти.

„Тезата за нашата безопасност е манипулативна, защото полицаите пускаха тировете срещу нас, както и автомобили избирателно“, отговори Янко Янков от протестиращите. Разговорите с кмета бяха прекъсвани от скандирания „Оставка, сега!“. Протестиращите възразиха, че ги обвиняват, че те са блокирали пътя, а не полицейския кордон.

Дойдох да реша въпроса, защото Стара Загора е блокирана и това притеснява гражданите на Стара Загора, тук съм като кмет, посочи Тодоров.

„Не виждаме какъв е проблема полицията да ни пусне да направим едно „кръгче“ по детелината на магистралата и да се приберем“, попита Никола Райков от протестиращите.

В крайна сметка протестиращите се съгласиха да подадат заявление, в което да опишат начина, по който ще протече протеста им, преминавайки през АМ „Тракия“. Тодоров се ангажира да върне отговор до утре. До тогава палатковият лагер ще остане на пътя, уточниха протестиращите. Това би трябвало да означава, че полицейската блокада остава.

Коментари към новината

Още новини от Общество