Новини от област Стара Загора и България

Кметът Тодоров: Държавата не си мръдна пръста да ни гарантира нормален преход от въглищен към зелен и развиващ се бизнес регион

4359 05/06/2024 08:20 Политика Власт
Кметът Тодоров: Държавата не си мръдна пръста да ни гарантира нормален преход от въглищен към зелен и развиващ се бизнес регион
Divident.€U Divident.€U

„В България държавата не си мръдна пръста да гарантира един нормален преход на региона от въглищен към зелен и развиващ се бизнес регион. Искаха да закрият 12 хил. конкретно заети работни места без нито 1 лев държавна подкрепа насреща!“, каза в интервю за национална медия кметът Живко Тодоров.

„Така не се прави в Европа, която се дава винаги за пример“, допълни той и отбеляза, че във време, в което трябваше да се търси алтернативи за заетост и да се съсздадат индустриални зони, в страната  в продължение на 3 години се чудим как да направим правителство.

В отговор на въпрос на водещата, той изтъкна, че вратата му е отворена за хората, защото за него обратната връзка е изключително важна. „Най-важната ми задача е как хората възприемат направеното от нас, това успешно ли е; аз съм един от малкото кметове, които поддържат личен профил във Фейсбук и Инстаграм, старая се да отговарям на всички в пряка връзка с гражданите на Стара Загора“, обяви кметът.

Живко Тодоров препоръча ако властта поиска истинска промяна в държавата, да тръгне към децентрализация и към това да има повече правомощия близо до хората – тогава общественият контрол е най-силен.

И веднага конкретизира – отдавнашното предложение за истинска общинска полиция, тъй като сега кметовете наемат полиция от МВР, за да изпълнява необходимите за общината функции за контрол на съответните дейности. „Ако имаме общинска полиция -  такава, каквато я има в цяла Европа, то в една голяма община кметът ще направи звено от 30-50 общински полицаи и ще се следи кой вандалства, кой чупи, кой си води кучето без намордник. Сега нито един общински служител не може да ви глоби, нито дори да поиска личната ви карта, как да се осъществяват контролни функции“, зададе риторичен въпрос Живко Тодоров.

Коментари към новината

Още новини от Политика