Новини от област Стара Загора и България

Индийска компания за внос на работници проведе срещи с работодатели от Стара Загора

5161 04/06/2024 15:46 Икономика Бизнес
Бихрамжет Синх
Индийска компания за внос на работници проведе срещи с работодатели от Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Индийската компания за трансфер на работници от Индия JS International днес проведе в ТПП – Стара Загора персонални срещи с представители на старозагорски компании, които имат интерес за внесат служители от там.

Срещите бяха организирани с посредничеството на председателя на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов. Представителите на старозагорския бизнес разговаряха лично със собственика на JS International Бихрамжет Синх, който през 2019 г. внася първите индийски работници в България.

За 5 години компанията JS International е осигурила работа в България на няколкостотин индийци в различни сфери на икономиката - строителство, хотелиерство, електромеханици, ресторантьорство, хранителна индустрия, складови работници, производство на ПВЦ дограма и други. От 2 години индийската компания развива успешна дейност и в Европа, където е внесла около 1000 работници от Индия.

В различните страни се търсят различен тип специалисти, каза за Divident.EU Бихрамжет Синх. Например в Австрия и Румъния наемат много индийци за таксиметрови шофьори и работници в сферата на доставките. Индийски работници се приемат радушно и в Румъния, Гърция, Хърватска, както и в Полша, за която е характерно „краденето“ на готови, обучени кадри от другите европейски страни.

Едно от големите предимства на индийския пазар на работна ръка е, че разполага с почти неограничен брой желаещи да си намерят работа в Европа по легален начин. Друго тяхно предимство е, че поколения индийци назад са строили арабските емирства в Саудитска Арабия и Дубай. Освен, че имат богат опит, тези хора са свикнали да работят на контракти. Това ги прави сигурни служители, различни от гурбетчиите, които започват една работа, напускат я, търсят друга, после трета и по този начин работодателите остават само с разходите си да ги обучат.

Индийските работници успяват да се впишат в различни сектори на икономиката. В Европа вече са привлечени много специалисти в областта на автомобилната индустрия, както и в сферата на хранителната промишленост. Работническите специалности намират приложение във всички икономически сфери.

Няколко са нещата, които мотивират индийците да потърсят препитание в Европа или далеч зад граница. На първо място това е по-високата заплата, на второ място са европейските условия на живот и не на последно място – защото в Европа е доста по-хладно, отколкото в Индия. „В момента в родния ми щат Пенджаб в Северна Индия температурите надхвърлят 50 градуса на сянка. Толкова е горещо, че климатиците не издържат и спират да работят“, посочи Бихрамжет Синх. По думите му доведените от Индия работници у нас се задържат на работните си места в много висок процент – около 90%.

България е една от предпочитаните от тях дестинации, защото страната ни издава сравнително лесно работни визи. Обработването на документацията става за около 6 месеца. След това индийците могат да започнат работа веднага. Преди това обаче българските работодатели трябва да дадат ясна заявка какви работници търсят и каква заплата дават, могат ли да им осигурят условия за живот. Започва подбор на кадри, отсяване на кандидатите по образование и предишен опит, докато се стигне до сключване на предварителни договори за работа и изваждане на нужната документация за започване на работа у нас.

Всички европейски държави вече вземат работници от Индия, казва Бихрамжет Синх. Той очаква с времето българския бизнес да започне да наема все повече работници от Индия, осъзнавайки техните предимства пред кандидатите от други страни.

Коментари към новината

Още новини от Икономика