Новини от област Стара Загора и България

Коалиция „ПП-ДБ“ предлага двойно увеличение на данъчните облекчения за деца

Коалиция  ПП-ДБ  предлага двойно увеличение на данъчните облекчения за деца
Съдържание от Коалиция ПП-ДБ Съдържание от Коалиция ПП-ДБ

Двойно увеличение на данъчните облекчения за работещи родители предлага в програмата си коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Визията на коалицията бе представена седмица преди предсрочните парламентарни избори на 09.06. В момента за едно дете работещите родители получават до 600 лева обратно от данъците си. Сега предложението е сумата да се увеличи на 1200 лева.

Сред останалите акценти в социалната политика на коалицията са значително повишаване на данъчните облекчения за кредити за първо жилище на млади семейства, модифициране на швейцарското правило, което да позволи пенсиите да се осъвременяват с по-голям темп от ръста на заплатите или инфлацията, продължаване на политиката за намаляване на неравенствата в диалог с бизнеса и синдикатите и постигане на минимална работна заплата, която достига 50% от средната брутна заплата в страната, както и повишаване на максималния месечен размер на необлагаемите вноски, които могат да бъдат инвестирани в третия стълб от страна на работодател, от 60 на 120 лева.

От обединението поемат ангажимент да не се вдигат данъците и да се осигурят условия за нормален бизнес чрез ефективно правораздаване и независими регулатори, които защитават конкуренцията и потребителите. Подкрепата за българските предприятия ще стане чрез програма за финансиране на машини и оборудване в рамките на допустимите държавни помощи.

Други мерки в икономическата програма са: решаване на проблема с недостига на работна сила чрез развитие и популяризиране на професионалното образование и обучение, програми за квалификация, привличане на специалисти; решение за приемане на България в сухопътен Шенген и еврозоната и улесняване на търговията и туризма в рамките на ЕС още тази година; ускоряване на процеса по издаване на визи и за сезонна работа и подпомагане привличането на кадри от чужбина за туристическия сектор; ефективно и опростено административно обслужване за облекчаване на административната тежест за бизнеса

Коалицията планира да продължи политиката за осигуряване на независимостта, сигурността и предвидимостта на българската енергетика и подобряване на гъвкавостта на енергийната система. Решенията за тази стратегическа тема за България са свързани си осигуряване на различни и алтернативни доставчици на вносните енергийни ресурси, осигуряване на прозрачност в управлението на енергийния сектор и на публичните дружества с цел намаляване на злоупотребите, както и подобряване на възможностите за балансиране на енергийната система и допълнителни услуги за балансиране – чрез изграждане на помпено-акумулираща водноелектрическа централа „Доспат“ „Батак“ като една конкретна мярка.

Предвижда се и осигуряване на финансова подкрепа за битовите потребители, с фокус върху най-нуждаещите се и енергийно бедни домакинства. Ще се доразвие и подходът за справяне с енергийната бедност чрез оценка на положението на настоящите засегнати домакинства и посочване на конкретна измерима цел за намаляване на енергийно бедните домакинства. ПП-ДБ ще продължат прозрачната си и целесъобразна грижа за хората във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил с осигурените от последното редовно правителство средства от Фонда за справедлив преход на ЕК. Планирано е да се засили и регионалното сътрудничество със съседните държави-членки от Европейския съюз и Енергийната общност за регионално сътрудничество, както и да се създаде рамка за сътрудничество с други държави-членки до 2025 г.

Специална подкрепа към представената визия изрази нидерландския премиер Марк Рюте. Във видеообращение той пожела успех на коалицията на предстоящия в неделя вот. „Правителствата на Петков и Денков повишиха икономическия просперитет на България. Освен това укрепиха позицията на България в Европа. Те представиха България като надежден партньор в ЕС и предпоставиха страната към по-нататъшната европейска интеграция. Сега българските граждани имат достъп до Шенгенското пространствo, а напредъкът към еврозоната е в ход.

Нашият общ приоритет днес е да гарантираме сигурността на Европа чрез тяхната непоколебима подкрепа за Украйна. И двете правителства на Петков и Денков имат неоценим принос за сигурността в Европа и България. Европа се нуждае от смело и умно ръководство в България и аз пожелавам на моите приятели Петков и Денков късмет на предстоящите избори”, каза Марк Рюте.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Коментари към новината

Още новини от Политика