Новини от област Стара Загора и България

Заложиха 200 капана срещу опасни гъсеници из парк Аязмото в Стара Загора

Заложиха 200 капана срещу опасни гъсеници из парк Аязмото в Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

От няколко дни старозагорци се чудят какви са тези бели кутийки с триъгълни покривчета, които висят на различни места по клоните на дърветата в любимия им парк „Митрополит Методий Кусев“ – Аязмото.

Това са капани за пеперудите на опасните гъсеници процесионки, които се превърнаха в истинска напаст през последните години и заплашват с унижощение боровите гори в района. Някои борови дървета вече започнаха да изсъхват. На всичко отгоре гъсениците са силно отровни и предизвикват алергични и дори по-тежки реакции, ако бъдат докоснати от хора или домашни любимци.

Капаните са разположени сред дърветата по Аязмото по поръчка на Община Стара Загора от лесовъди на Регионалната дирекция по горите – Стара Загора, каза за Divident.EU директорът на институцията инж. Петър Заяков.

Как действат капаните?

Във всеки капан за процесионки е залепен т.нар. феромонов уловител. Това е капсула, която отделя във въздуха феромони на женска процесионка. През май и юни е размножителния период на процесионките. От гъсениците се излюпват пеперуди – женските снасят яйца, а мъжките трябва да ги оплодят. Целта на капаните е да привлекат мъжките пеперуди и яйцата да останат неоплодени. Така наесен би трябвало популацията на процесионки на намалее.

Закупени са 200 капана и 400 феромонови уловителя. Това е така, защото един феромонов уловител действа до 2 месеца, след това трябва да се смени. Затова половината от тях се съхраняват в хладилници.

Проблемът е, че по Аязмото и околностите се срещат както континентална процесионка, която се размножава през май, така и средиземноморска – която се размножава през юни. Затова капаните ще бъдат периодично подновявани.

От Държавното горско стопанство на Стара Загора разполагат подобни капани и в други области с иглолистни гори около Стара Загора, засегнати от процесионката.

Проведеният преди време мониторинг от лесовъди и специалисти на Община Стара Загора е установил, че процесионката напада най-вече черния бор и рядко се загнездва в кедри, кипариси или други иглолистни видове. Затова капаните се разполагат предимно в райони с черен бор, на около 40 метра по границата със широколистната растителност.

Капаните са изработени от подходящ пластмасов материал, който издържа както на дъжд, така и на слънце.

Дали методът ще даде добър резултат, ще видим наесен, когато обичайно гъсениците са подреждат „на влакче“, захванати една за друга подобно на процесия, откъдето идва и името им.

Коментари към новината

Още новини от Общество