Новини от област Стара Загора и България

Голямата награда "Аскеер" за най-добър спектакъл отпътува за Стара Загора

3784 24/05/2024 22:48 Култура Сцени
Голямата награда Аскеер за най-добър спектакъл отпътува за Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

"Красива птичка с цвят зелен" грабна ценната статуетка на церемонията по връчване на наградите "Аскеер"

Грандиозният спектакъл на старозагорския Драматичен театър "Гео Милев" и Държавна опера - Стара Загора" "Красива птичка с цвят зелен" по Карло Гоци спечели една от най-важните награди "Аскеер" 2024 - тази за най-добър спектакъл.

Церемонията по награждаването приключи преди минути в Народния театър "Иван Вазов", която събра цвета на българското театрално и сценично изкуство.

На сцената излезе развълнуваният творчески екип на представлението, воден от директора на театъра Светла Тодорова, чиято амбиция стои в основата по създаването на впечатляващия спектакъл, в който участват около 100 души - артисти от ДТ "Гео Милев" заедно с  оперни изпълнители, хор, балет и оркестъра на Държавна опера Стара Загора.

Премиерата на магичния спектакъл беше на 1 февруари тази година и първо събра овациите на старозагорци, но не остана незабелязан и далече зад границите на областния град.

Наградата получи режисьора на спектакъла Анастасия Събева, която благодари на фондация "Аскеер" и на екипите на Драматичен театър "Гео Милев" и на Държавна опера Стара Загора.

Анастасия Събева

"Много благодаря на тези прекрасни екипи, защото без тях ни няма нас и винаги когато ние се отчайваме и не сме уверени в това което правим, на сцената има едни прекрасни хора, които ни дават надежда, че нашата работа има смисъл. Много съм щастлива, че на този невероятен празник сме тук. Нашата работа е свързана с всекидневен къртовски, ужасен труд".

Музиката на спектакъла е на Асен Аврамов, сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова, хореографията е на Александър Манджуков.

Спектакълът получи и няколко номинации в други категории.

Честито на ДТ "Гео Милев" и Държавна опера Стара Загора!

Ще припомним анотацията на наградения спектакъл:

"Красива птичка с цвят зелен” е магична алегория на живота – изпълнен с любов, омраза, красота, падение и вечната борба на човека да се справи с личните си страсти. В приказния свят на Карло Гоци, населен с птички, портокали, говорещи статуи и всевъзможни магии може да се потопи всеки, който иска да повярва, че фантазията е великата любовница на живота, а с реалността далеч не се изчерпва всичко. С този спектакъл на нас и нашия голям екип от актьори, певци, балетисти и музиканти ни се иска да вярваме, че възрастните все още имат нужда от философски
приказки с дълбоки послания и комедийни герои, а младежите ще открият красотата и феерията на сценичния живот. Обезумелите крале и кралици, завистливите слуги и придворни, красивите принц и принцеса са инструментите на група улични разказвачи, те отварят малък пътуващ театър и приказката започва…"

Снимка: кадър от БНТ1

Коментари към новината

Още новини от Култура