Новини от област Стара Загора и България

Тръгват първите програми в област Стара Загора с пари по Териториалните планове

Тръгват първите програми в област Стара Загора с пари по Териториалните планове
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

В Стара Загора тръгват първите две програми за напълно безплатно саниране на сгради и за преквалификация на работещите в Марица изток

Първите две програми по Териториалните планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, ще получат финансиране и ще стартират още в края на юни. Одобрените средства от ЕК по плановете на тези три области са в размер на 1,2 млрд. евро. 81% от тях ще влязат в област Стара Загора - около 1,6 млрд лева. Те ще бъдат насочвани за реализацията на различни проекти по различни програми. Средствата ще бъдат разпределяни по области от създадени наскоро с решение на ЕК местни подкомитети към всяка една от трите области, които ще бъдат подчинени на Централния комитет за наблюдение. Подкомитетите ще имат възможността да променят някои правила, условия и изисквания, съобразявайки се с местните особености на регионите. Това обявиха на съвместен брифинг областният управител на Стара Загора Ива Радева и кметът на общината Живко Тодоров.

Областният управител на Стара Загора е определила и членовете на подкомитета, които ще гласуват разпределението на средствата. Старозагорският подкомитет е най-голям – с 25 членове, сред които са шестимата кметове на общини, представители на четири работодателски организации, на синдикатите, включително от организациите в комплекса „Марица изток“, неправителствени организации, държавни институции, Тракийския университет и други. Съпредседатели на подкомитета на Стара Загора са областния управител и зам.-министър на икономиката. Решенията на подкомитета ще се приемат с две трети от гласовете на членовете. Областният управител Ива Радева увери, че заседанията на подкомитета ще бъдат обявявани предварително на сайтовете на МРРБ и на Областна администрация – Стара Загора, както и че на тях ще бъдат допускани желаещи да присъстват.

Подкомитетът на Стара Загора вече е провел и първото си заседание, на която е взел и първите си решения.

Близо 200 млн. лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в областите, засегнати от енергийния преход – Стара Загора, Перник и Кюстендил. За област Стара Загора и прилежащите 10 общини, сред които Нова Загора, Сливен, Тунджа, Елхово, Ямбол, Хасково, Димитровград, Симеоновград, сумата е в размер на 129 млн. лв., като финансирането е 100%. Програмата ще стартира през юни. Тя ще даде възможност за саниране както на жилищни сгради, така и на сгради с държавна или общинска собственост. Новото е, че благодарение на сдружението на кметовете от област Стара Загора, предимство при класиране на сградите за саниране ще имат не само енергийно бедните, пенсионерите и социално слабите, но и работещите в системата на енергийния комплекс „Марица Изток“ като застрашен от закриване, обясни кметът Живко Тодоров. Санирането ще бъде финансирано на 100% от програмата, а не на 80%, както беше първоначалния вариант, също благодарение на настояването на кметовете, посочи Живко Тодоров.

Друга важна новост е, че общините ще имат право да кандидатстват като бенефициенти за изграждане на индустриални зони. „Просто няма как да бъде изградена индустриална зона без участието на общината и аз се радвам, че срещнахме разбиране и подкрепа както от областния управител, така и от Европа“, каза още Живко Тодоров. Той посочи, че община Стара Загора планира да кандидатства по тези програми за изграждане на индустриални зони, които да обхванат не само върху общински, но частни парцели, защото крайната цел е една – привличане на инвеститори. „Такива големи общински и частни парцели има в база „Голеш“, която ще се превърне в много добра индустриална зона, ще решим проблема и с частните улици в района на АТЗ, където също ще се оформи привлекателна индустриална зона. Със средствата ще кандидатстваме и за зона „Еленино“ и за превръщането на бившето летище в индустриална зона“, каза още Живко Тодоров. За изграждането на индустриални зони в региона на Стара Загора са осигурени 140 милиона лева. „Сумата е напълно достатъчна да постигне предназначението си“, посочи Живко Тодоров. Общините Раднево и Гълъбово също замислят обща индустриална зона, такава подготвя и община Чирпан. „Частните инвеститори също могат да се възползват от програмата – ако искат, нека кандидатстват“, каза Живко Тодоров.

Втората програма, която ще стартира, е за квалификация и преквалификация. „По нея са предвидени 73 млн. лв. за област Стара Загора, като бенефициенти са само ТЕЦ-овете и "Мини Марица-изток". Целта на програмата е да помогне на предприятията от комплекса да задържат възможно най-дълго време работещите в този състав, в който са в момента“, обясни Ива Радева. „Ако в даден момент работата намалее, половината от работния ден ще може да бъде финансиран за квалификация на съответния работник в друга професия, съобразена с нуждите на предприятието при неговото преструктуриране или с това какви инвестиции и работни места ще има в региона“, обясни тя.

До края на годината ще тръгне и трета програма за 250 млн. лева, предначена за малките и средни предприятия от засегнатите региони. Тя ще обхваща различни направления на подпомагане - не само за насърчаване на инвестициите, но и за осигуряване на високо заплащане чрез доплащане, посочи Ива Радева. „Ако дадена фирма, например, реши да назначи нови хора, докато те станат достатъчно ефективни в работата си, чрез тази програма ще може да им се доплаща, за да бъдат те мотивирани да останат на работното си място“, обясни областният управител. Радева посочи, че парите по тези програми вече на налични и няма проблем те да започнат да работят.

Коментари към новината

Още новини от Общество