Новини от област Стара Загора и България

Фолклорният събор "Еленово" събра стотици от новозогорско и от цялата страна

4149 20/05/2024 12:35 Култура Сцени
Фолклорният събор Еленово събра стотици от новозогорско и от цялата страна
Divident.€U Divident.€U

В ранната утрин на 18 май еленовци посрещнаха стотици гости на фолклорен събор „Еленово”, организиран от НЧ „Светлина - 1908”, с. Еленово, с подкрепата на Община Нова Загора и Кметство с. Еленово. Неговото седмо издание бе поставено в местността „Кара дере”, в подножието на Свети Илийските възвишения. За пореден път, в два дни, имахме удоволствието да се докоснем до магията на танцовото и песенно народно изкуство и пъстротата на българския фолклор.

Официалното откриване на традиционното събитие бе уважено от кмета на община Нова Загора Галя Захариева, народния представител Мария Белова, заместник областния управител Чавдар Божурски, заместник председателя на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев, заместник - кметовете Нина Генчева, Ивайло Енев и Иванка Михова, кмета на село Еленово – Диян Бонев, общински съветници, кметове на населени места и многобройни любители на българския фолклор.

Да приветства всички участници и гости на празника имаше удоволствието кметът на Община Нова Загора Галя Захариева. Тя с особено вълнение се обърна към всички присъстващи с думите: „Желая Ви един страхотен събор, много настроение, здраве и упоритост на организаторите, за да ни събират всяка година. Поклон и благодаря за усилията, които полагат!“. Своя поздрав отправи и кметът на село Еленово г-н Бонев. Той приветства всички с „Добре дошли“ и пожела успех на участниците във фолклорния събор.

Китното място се огласи от красивите песни и кръшните танци на участниците, дошли от близо и далеч. На сцената първа излезе Певческата група за обработен фолклор от село Еленово с ръководител Цанка Радева и корепетитор Цветан Цонев, а в продължение на цял ден зрителите имаха възможността да се насладят на песенното богатство, звуците на народните инструменти и жизнерадостните народни танци на над 120 участници от различни краища на страната: гр. Нова Загора; гр. Сливен; гр. Ямбол; с. Гецово, общ. Разград; с. Дуранкулак, общ. Шабла; с. Златар, общ. Велики Преслав; гр. Стара Загора; с. Бял кладенец, с. Сокол, гр. Сунгурларе и др.

Организаторите се бяха погрижили за пореден път да осигурят добро настроение и забавления на своите гости. Тази година сред красивата природа присъстващите имаха възможността да се издигнат на високо с пара балон, който донесе много радост и усмивки на най-малките. В програмата имаше огнено и кристално шоу, а регионален клуб „Традиция“ представи по автентичен начин въстановката „Легенда за раждането на Мерджан Рада“. Въпреки лошите метеорологични условия във втория ден от събора участниците не се поколебаха и представиха пред журито своите песенни и танцови изпълнения, които показаха какво е несломим български дух. С много вълнение, нови приятелства и радост в очите приключи седмото издание на Фолклорен събор "Еленово", в който на раздяла всички си пожелаха “До нови срещи“, многобройни изяви, награди и заслужени отличия.

Коментари към новината

Още новини от Култура