Новини от област Стара Загора и България

Шестокласници от новозагорското СУ „Христо Ботев“ – златни медалисти на областно състезание

Шестокласници от новозагорското  СУ  Христо Ботев  – златни медалисти на областно състезание
Divident.€U Divident.€U

Възпитаниците на СУ „Христо Ботев“ гр. Нова Загора се представиха блестящо на ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ за 6-ти и 7-ми класове, чийто областен етап се проведе на 15 май 2024 г. в гр. Сливен. Инициативата е част от Националния календар за извънучилищни дейности на МОН за учебната 2023/2024 г.

Състезанието премина в дух на приятелство и феърплей. Участниците решаваха тест с въпроси от учебния материал, свързан със защита при бедствия.

В практическата част учениците показаха своите знания в 4 учебни центъра: учебен център „Защита при бедствия“ (модул „Земетресение“ и модул „Наводнение“); учебен център „Защита при промишлени аварии“ – тук състезателите демонстрираха правилни действия при работа с индивидуални средства за защита, защита на хранителни продукти при радиоактивно замърсяване и херметизиране на врата и прозорец; учебен център „Пожарна безопасност“ – задачата им беше да разпознаят различните видове пожарогасители и да „ликвидират“ пожар и учебен център „Първа долекарска помощ“, където оказваха първа помощ на пострадал.

С демонстрираните уменията, с подробните познания в областта и бързината, с която реагираха при ситуациите, момичетата и момчетата от Нова Загора впечатлиха всички и набраха значителна преднина пред останалите три училищни отбора от Сливен. За трета поредна година новозагорският тим завоюва категорично златните медали. Пожелаваме успех на националния етап на състезанието на шестокласниците Симона Пенчева, Сияна Хараланова, Елица Костадинова и Кристиян Георгиев, които ще представят не само родното училище и Нова Загора, но и областта.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование