Новини от област Стара Загора и България

148 години от трагичната гибел на славния Стоил войвода отбелязаха в родното му село

3147 12/05/2024 12:42 Общество България
148 години от трагичната гибел на славния Стоил войвода отбелязаха в родното му село
Divident.€U Divident.€U

148 години от трагичната гибел на славния Стоил войвода отбелязаха в родното му село. В ранното утро на 11 май в с. Стоил войвода бе отслужена панихида в местната църква, след което жители и гости поднесоха венци и цветя в знак на признателност върху костницата на героя, отдал живота си в името на правдата и родината.

Дошли да почетат паметта му сред присъстващите бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева; заместник кметовете Ивайло Енев, Нина Генчева и Иванка Михова; директорът на Исторически музей Нова Загора Генчо Димитров; общински съветници; кметове на населени места от общината и извън нея.

Кметът на селото  Минка Попова се обърна към жителите и гостите с думите: "Наш дълг е да пазим и носим в сърцата си мъдростта, родолюбието и силата на българския дух. Да бъдем горди и да даваме най-доброто от себе си, за да продължи нашето село да заема достойно място в родната ни история."

С любов и уважение към безсмъртния войвода, деца от ДГ "Малчугани" и ОУ "Св. Паисий Хилендарски", с. Стоил войвода се включиха  във възпоменателното тържество с рецитал от стихове и танци, а самодейците от Танцов състав "Балига" с ръководител Росица Мангърова към НЧ "Светлина-1862", с. Кортен разпалиха пламъка на българщината с невероятните си танцови изпълнения. Даровитият Мартин Християнов, възпитаник на ОУ "Св. Паисий Хилендарски", успя да нарисува впечатляващ портрет на славния войвода пред погледите на присъстващите, който по-късно бе подарен на Кметство с. Стоил войвода. Вълнуващото честване на паметната дата доказа още веднъж, че героите никога не умират  и, че Стоил войвода продължава да живее в народната памет и до днес!

Коментари към новината

Още новини от Общество