Новини от област Стара Загора и България

Валентин Дончевски откри изложба графика в старозагорската зала „Байер“ (ВИДЕО)

5972 11/05/2024 16:23 Култура Изложби
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Изложба с 81 графики, създадени през последната година и половина, подреди в галерия „Байер“ в Стара Загора големият художник Валентин Дончевски. Експозицията е по повод на спечелена награда от Валентин Дончевски за участието му в Националната изложба „Графичен форум“ през 2022 година, когато журито единодушно му присъжда една от специалните награди.

За да го поздрави, на събитието бе Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора. “Благодаря за всичко, което правите, за красотата, емоцията. За мен е чест и удоволствие да бъда тук. Желая още дълги години творческо вдъхновение, за да ни радвате с подобни поводи”, каза зам.-кметът с ресор “Култура и туризъм”.

Валентин Дончевски и Милена Жерева

Изложбата с графики на Дончевски беше представена от председателя на Съюза на българските художници в Стара Загора д-р Милен Алагенски.

„Винаги съм свързвал Валентин Дончевски с експеримента, с постоянното търсене на нови изразни средства, на нови теми“, каза при откриването на изложбата Милен Алагенски – „Той е фигура, която е разпознаваема из цялата страна и зад граница и винаги съм казвал, че е един от художниците, чието име ще бъде запомнено завинаги. За мен успелият художник е активният художник. Винаги съм го свързвал с една необяснима за мен хиперактивност, за която съм му завиждал искрено. Тази активност и тази жажда за експериментиране винаги го е движила напред и е впечатлявала публиката на неговото изкуство“.

Милен Алагенски говори за Валентин Дончевски

Изложените графики са създадени с класическа техника, без използване на компютърна обработка. „За големите графики, които са високи по 2 метра, се наложи да използвам лъжици при създаването на отпечатъците, защото пресата няма как да ги направи качествено върху толкова голяма площ. Затова създаването на изкуство често е свързано със сериозен физически труд и усилия“, обясни известният художник.

Графиката и илюстрацията са може би първите любови на Валентин Дончевски, които той обиква още като ученик в ССХУ „Дечко Узунов“ – Казанлък (сега Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“)

За Валентин Дончевски говори и един от най-изявените художници в областта на графиката в Стара Загора – Михаил Косев.

Михаил Косев говори за Валентин Дончевски

„Творецът става истински творец, едва когато престане да мисли за изразните средства! Спомня ли си това правило, пред очите ми изниква образа на Вальо Дончевски – той пише поезия, проза, есета, издал е над 10 книги, пише музика, изпълнява я, прави живопис, прави графика, експериментира и търси – превърнал се е в питанка, която непрекъснато търси нещо ново и вдъхновяващо“.

С настоящата изложба Валентин Дончевски се завръща към графиката, отново експериментирайки с дълбок и висок печат, използвайки различни употребявани материали от бита, строителството и дори индустрията. Част от творбите в графичната изложба са посветени на поета Иван Динков, друга серия, съставена от дълбок печат, е наречена „Присъствие“.

Гледайте 6-минутен видеорепортаж от събитието.

Видеозаснемане, монтаж и сценарий: Стоян Стратиев

Глас зад кадър: Сашка Панайотова

Коментари към новината

Още новини от Култура