Новини от област Стара Загора и България

Розоберът започна по-рано, изкупната цена скочи до 4 лв. за килограм

6093 09/05/2024 22:00 Агро Земеделие
Розоберът започна по-рано, изкупната цена скочи до 4 лв. за килограм
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Розоберът тази година започна значително по-рано от обичайното. Първият розов цвят е постъпил още на 19 април в една от най-големите дестилерии в страната - „Робертет България“. „В досегашната си практика не сме приемали продукция  толкова рано“, каза пред Divident.EU Константин Георгиев, административен директор на дестилерията, разположена в павелбанското село Долно Сахране.

Константин Георгиев

Очакванията в сектора са били кампанията тази година да започне по време на Гергьовден. Розите обаче започнали да цъфтят с половин месец по-рано. „Ранният старт се дължи на топлата вълна, която се задържа доста време над страната. Стартът беше бавен, продължителен, защото след това студът задържа цъфтежа. Сега сме в активна кампания, има своеобразен пик“, посочи Георгиев.

Дестилерията в Долно Сахране работи с 142 доставчици. Тя е в Топ 10 като капацитет на преработка в България.

По традиция още в края на зимата или най-късно в началото на пролетта от „Робертет България“ обявяват пред земеделските стопани минимално гарантираната цена, за да могат стопаните да си направят сметката и да знаят какво да очакват, как да планират подготовката си за кампанията.

Тази година „Робертет България“ гарантира цена от 4 лв. за килограм конвенционален розов цвят, докато през миналата година цената е била 3,60 лв./кг. Според ръководството на дестилерията по-високата цена е наложена от социално-икономически фактори.

Печалба или загуба? Средната изкупна цена на розовия цвят, според сключените договори, варира между 3,60 лв./кг и 4 лв./кг, казва председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Петър Симеонов.

Според него такава цена не е достатъчна, за да се покрият всички разходи на земеделските производители и да им останат достатъчно средства, за да продължат грижите си за розовите насаждения.

„Сметката е проста - на берачите се плаща 1,50 лв./кг. Има обаче допълнителни разходи между 30 и 50 ст. за транспорт на берачите, както и бригадирски за човека, който ги ръководи. Така се получават  между 1,80 - 2 лв. цена на бране. Тук включваме и себестойността на розовия цвят - около 1 лев на кг. Така се стига до разходи от близо 3 лева. На розопроизводителя му остават 50-60 ст. печалба. От тази печалба обаче трябва да се платят осигуровки, данъци, както и да се подготвят насажденията за следващата година - обработки, пръскания“, обяснява Симеонов. Затова голяма част от земеделските производители се отказват да произвеждат розов цвят или занижават грижите си към розовите градини. Така постепенно прибраният розов цвят през годините намалява.

В България по данни на Министрество на земеделието и храните розовите градини са около 54 000 дка, но ще бъде прибран цвят от най-много 40 000 дка. Само преди 4 - 5 години от розовите градини на България са били прибирани 17 - 18 000 тона розов цвят, докато през последните 2-3 години реколтата е от не повече от  9 - 10 000 тона.

Световен ръст в цената на розовото масло През последната година цената на розовото масло нараства на световните пазари. През тази година 50-те дестилерии в България очакват отново ръст на цената. В момента няма сделки за розово масло, казва административният директор на „Робертет България“.

Произведеното през миналата година розово масло се е търгувало в зависимост от количествата на цени от 10 000 евро/кг до 10 500 евро/кг при по-крупни количества конвенционално розово масло. На вътрешния пазар то се търгува малко по-евтино, обясняват производителите.

Не така обаче стоят нещата с лавандуловото масло. Търсенето му на световните пазари значително намалява и в момента масово в дестилериите залежават немалки количества българско лавандулово масло.

Коментари към новината

Още новини от Агро