Новини от област Стара Загора и България

50 фотоса представят руския свят в старозагорската галерия "Недев"

4659 01/05/2024 17:47 Култура Изложби
50 фотоса представят руския свят в старозагорската галерия Недев
Divident.€U Divident.€U

Руският свят през обектива на 50 фотографи показва изложбата „Русия през обектива, пейзажи“, която беше открита на 30 април Арт галерия „Недев“ в Стара Загора. Снимките разкриват необятността и красотата на руската страна – природни пейзажи от Сибир и европейската част на Русия, храмове от различни исторически периоди, но всички се отличават с множестовото си златни или цветни куполи. 

Организатори на изложбата са са Национално движение „Русофили“ и Международното движение на русофилите, чийто председател Николай Малинов пристигна в Стара Загора за откриването на изложбата. Той благодари на дошлите в галерията гости, че дъждът не ги е спрял да се насладят на подередените фотоси, които след Града на липите ще отидат в Пловдив, Бургас, София и Плевен.

Светлозар Недев, Николай Малинов и Ставри Сотиров

Паралелно такива изложби се подреждат и в други държави – през юни в Кипър, през октомври във Виена, разясни още Малинов. Снимките, представени в „Русия през обектива, пейзажи“ лично са подбирани от председателя на първата в света организация на русофилите, създадена през 2003 г. „България първа създаде такова движение и се гордея с българското русофилство, което прерасна в световна организация“, припомни Малинов. Миналата година в Международното движение на русофилите са влизали 42 страни, а тази година те вече са 77.

„Фотосите съм избирал така, че да се видят и лицата, и архитектурата, и природата на Русия, защото малко се говори и малко се показва за Русия. За нея се говори с някаква митология, че Русия е само Москва и Санкт Петербург“, сподели председателят на международното движение. Той разказа, че това не е така. Преди няколко седмици, докато е бил наблюдател на изборите в Москва, преодолял 170-килиметровото разстояние ог руската столица до Твер с влак за 39 минути, но с влак стрела все пак. „На изложбата е представена частичка от най-големите ценности, заради които ние сме русофили – духовната съставляваща. С това, че Русия защитава традиционните ценности, за това, че се бори за многополюсен свят и за идеята за една социална, силна и справедлива държава“, каза Малинов и благодари на организаторите и на старозагорци, които са обърнали внимание на тази инициатива.

„Тази вечер и тази изложба са факт благодарение на приятелството, затова най-напред ще си позволя да благодаря на нашия домякин Светлозар Недев, с когото ни свързва дългогодишно приятелство, за това, че имаше куража от половин приказка да каже „да“ и подреди тези картини, за да можете вие и тези, които ще дойдат следващите дни, да се наслаждават на руския мир“, сподели на откриването на изложбата Ставри Сотиров, член на Изпълнителното бюро на Националния политически съвет и секретар по партийна политика на Политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството” и отправи специални благодарности към Николай Малинов, който въпреки международните си ангажименти и натоварена програма е пристигнал в Стара Загора за откриването на изложбата „Русия през обектива, пейзажи“ в Арт галерия „Недев“, където старозагорци могат да я видят до 10 май.

Текст и снимки: Анжелина Велчева

Коментари към новината

Още новини от Култура