Новини от област Стара Загора и България

До месец

Община Стара Загора обявява международен архитектурен конкурс за любимо градско пространство

Община Стара Загора обявява международен архитектурен конкурс за любимо градско пространство
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

До месец Община Стара Загора ще обяви Международен архитектурен конкурс за реконструкция, благоустрояване и подобряване на градската среда на ул. Пазарска и площадното пространство, заключено между бул. Цар Симеон Велики, бул. Руски, ул. Свети Княз Борис и ул. Кольо Ганчев.
Това съобщи на пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Територията се намира между двата градски парка – Александър Стамболийски /Алана/ и 5- ти октомври. Характеризира се основно с Общинския пазар на Стара Загора, разположен в най-централната градска част, в непосредствена близост до пешеходната улица на града и основните административни сгради.

Пазарът е определящ за всички намиращи се наоколо магазини и заведения.
Друг важен обект, намиращ се в конкурсната зона е площадното пространство зад универсалния магазин, под което се намира двуетажен частен подземен паркинг. В Съседство е Музеят на религиите.
На юг от конкурсната зона е основната пешеходна зона в града, Областна управа и множество административни сгради и търговски обекти.
От север по продължението на ул. Св. Княз Борис се намира сграда на пощата, пожарната и на РПУ Стара Загора. Пространството завършва с Дома на строителя.

За организацията на конкурса Общината е сключила договор с архитектурно дружество „Оптимистас“ ООД, което отговаряше за организацията и на конкурса за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора.
Дружество „Оптимистас“проведе публично допитване до старозагорци за това как според тях трябва да изглежда територията на ул. Пазарска. Допитването беше направено в периода от 02.02. до 29.02. 2024 г.

На въпрос има ли необходимост от допълнително застрояване между двата градски парка, например 84,9 % от старозагорци отговарят с „не“.
74,2% пък смятат, че не трябва да се застроява пространството на ъгъла на бул. Руски и ул. Св. Княз Борис .

Повече подробности за резултатите от анкетата със старозагорци вижте тук:

https://competition.bg/marketzone

Засега пространството на мястото на стария общински съвет остава свободно пространство за ползване от гражданите
„Пространството е включено в бъдещата архитектурната разработка като незастроена площ. Никой не знае обаче какво ще стане след 10 или 20 години. На този етап то е незастроено пространство, но обособен парцел“, обясни за Divident.EU зам.-кметът арх. Мартин Паскалев.

Преди време, по предложение на Камарата на архитектите в Стара Загора, беше решено на това място да има сграда. Напомняме, че Общината организира 3 търга, но желаещи да купят мястото нямаше.
„От тук нататък минаваме към идеята това любимо за старозагорци място да бъде площад за хората. В тази посока ще бъде пуснат конкурса“, каза кметът Живко Тодоров.

Интерес и активност от страна на старозагорци и подкрепа от Общината
Още през миналата година активни граждани от фейсбук групата „С любов към Стара Загора“ поеха инициативата да облагородят мястото на стария Общински съвет. Те получиха подкрепата на Община Стара Загора, която първоначално смяташе да превърне пространството във временен паркинг. От няколко дни на мястото кипи усилена работа с участието на доброволци.

Нареждат се старите павета, останали от ремонта на ул. Св. Княз Борис.
От групата са набавили червени тухли, с които ще бъдат оформени 3 кръга в пространството. Ще бъде направен и красив компас. Идеята е на мястото да се засади зеленина, която е лесна за поддържане.

Пространството зад Универсалния магазин роди и други артистични идеи, като тази на творчески колектив „На улицата“ в Града на липите.
Проектът на творческия колектив носеше името „Зелен площад“ и бе отличен с първа награда и финансиране в размер на 50 000 лв. в конкурса за зелени инициативи на „Загорка“ АД.

Проектът „Зелен площад“ имаше за цел да преобрази пространството в центъра на Стара Загора и да го превърне в алтернативно място, в което жителите и гостите на Града на липите да могат да се събират и да разпускат активно, в атмосфера от зелени решения.
Този проект обаче ще трябва да почака докато не се появи цялостната концепция за любимото градско пространство.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство