Новини от област Стара Загора и България

Община Стара Загора насочва инвестиционната си програма към възлови ремонти в старозагорските квартали

Община Стара Загора насочва инвестиционната си програма към възлови ремонти в старозагорските квартали
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Стара Загора насочва усилията си през следващите месеци към възлови ремонти в старозагорските квартали. Това съобщи на пресконференция кметът Живко Тодоров.
„Започнахме цялостен ремонт на кв. „Три чучура юг“. Беше завършен първи етап до сервиз Диана, а през тази година предстои да бъде завършена останалата част от квартала.Той ще бъде изцяло обновен Осигурено е финансиране“, съобщи Тодоров.

Предстои продължение на ремонтните работи и в кв. „Самара 1“.Тази година се довършва вътрешноквартална улица заедно с междубролоковите пространства, изграждат се места за паркиране. Ще бъде ремонтирано училище „Самара“. Там на 7 май започват строителните дейности. Очаква се ремонтните работи в училището да приключат през следващата година.

По правителствената програма общината получи 50 млн.лева. Направени са някои корекции и добавихме в нея нов обект – ремонт на бул. Цар Симеон Велики на изток от ж.п. линията – в Самара 1. Улицата ще бъде цялостно обновена до края на годината, допълни кметът.
В кв. Градински ще бъде ремонтирана цялостно ДГ 66.За цялостно обновяване на квартала общината ще кандидатства за получаване на средства по Ос 1 на ПВУ.

Започва цялостна рехабилитация и на ул. Княз Борис до ул. Отец Паисий. Такъв ще бъде направен и по ул. Граф Игнатиев.
Предстои да се обявят обществени поръчки и за ремонт на парк Алана и парк Пети октомври. Ще бъде обновен и бул. Цар Симеон Велики на изток от Патриарх Евтимий до жп линията.

Предстои обновяване и на основната улица „Хрищиян войвода“в кв. Зора. „Общината, знаете, е била обвинявана, че за кварталите не се работи достатъчно, но аз смятам, че с това, което правим през последните години и с това, което предстои, ще докажем точно обратното“, изтъкна градоначалникът.

Има избран изпълнител за ремонт на общежитието на Спортното училище в Стара Загора. Предстои да се обяви и цялостен ремонт на спортното училище.
Ще бъдат подновени и модернизирани дворовете на ПМГ Гео Милев и СОУ Васил Левски.
По ОС 2 на ПВУ общината ще кандидатства за изграждане продължението на бул. Славянски . Улицата трябва да излезе на Старозагорските бани като булевард, там да бъде изградена канализация, водоснабдяване и всичко останало, както и да се включи с кръгово движение на бул. Цар Симеон Велики.

По този начин целият южен трафик, който минава през индустриалната зона ще може да стигне до кв. Железник по алтернативен маршрут.
По ОС 1 на ПВУ Община Стара Загора ще подаде проект и за бул. Славянски - на изток от моста на бул. Патриарх Евтимий.
Булевардът ще бъде цялостен обновен до ДЗУ.

Предстои обновяване на заслоните на автобусните спирки, стана ясно от пресконференцията на кмета и екипа му. Общината има готови проекти как да изглеждат те.
Предстои изграждане на зарядни станции за ел.автомобили в община Стара Загора.

Във връзка със съвместния си проект с община Бургас, свързан с по-високо качество на детското здравеопазване, в Стара Загора предстои да бъде изградено ново отделение към УМАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.
Ще бъде ремонтирана библиотека „Родина“ и сградата на бившия пионерски дом в Стара Загора. Там вървят конкурси за избор на изпълнители, съобщи зам.-кметът Милена Желева.

„Още един важен проект за града ни е така нареченото културно КИТИ - Концепция за интегрирани териториални инвестиции, което правим заедно с Пловдив и това включва банята на Старозагорските бани и прилежащата археология, която трябва да бъде обновена и да посреща гости и туристи в подходящ вид“, коментира още Тодоров.

След въпрос от медиите, кметът на Стара Загора коментира и съдбата на бившия АГ комплекс. „Моето мнение е, че болницата трябва да преоцени този свой актив, стойността на която е сега оценката е завишена и каквато и сделка да се осъществява, няма да бъде рентабилна за никого. Ако се допитаме до всяка една агенция ще ви кажат, че това е нереалистична цена за обект, в който трябва да се вложат много средства, за да придобие нормален вид“, коментира Тодоров. „Общината е предприела необходимите мерки по закон за обезопасяването му, след това е задължение на собственика да го поддържа“, допълни още.

Кметът коментира и пространството зад Универсалния магазин, за което предстои през следващия месец ще бъде обявен конкурс за неговото оформление. Той ще бъде съобразен с арт общността в града. Стана ясно и, че след провеждан търг, желаещи за закупуването му не е имало.

Коментари към новината

Още новини от Общество