Новини от област Стара Загора и България

Известни новозагорци влязоха в откровен разговор с ученици за „Пътят от малкия град към успеха“

Известни новозагорци влязоха в откровен разговор с ученици за  Пътят от малкия град към успеха
Divident.€U Divident.€U

Инициаторите от 11 „в“ клас на СУ „Христо Ботев“ проведоха и благотворителна акция в подкрепа на страдаща от множествена склероза млада жена от Нова Загора

Възможно ли е да успееш в живота и в бизнеса, ако си роден, учил и израснал в сравнително малък град като Нова Загора?

На този важен за младите хора въпрос, се опитаха да дадат аргументирани отговори трима успели новозагорци – световноизвестният творец Никол Андонова – Nikyoto, управителят на екологичната компания „Сорико“ Ирена Минчева и директорът на Исторически музей – Нова Загора Генчо Димитров. Те са намерили реализация в различни посоки – Никол в изкуството, Ирена в предприемачеството, а Генчо в археологическите науки и музейното дело, но и до днес остават обединени от любовта си към родния град.

Никол, Ирена и Генчо са родени израснали в Нова Загора, и тримата са възпитаници на същото СУ „Христо Ботев“ и са получили летящ старт в своята Нова Загора.

Идеята за благотворителната вечер е проект на учителя по "Гражданско образование" Мартин Мавродиев, който възлага различни задачи на трите 11-ти класа в училището.

Като част от публиката в благотворителната вечер се включи и кмета на общината Галя Захариева, която е била учител в СУ „Христо Ботев“ и дори е преподавала на тримата гости на вечерта. Близко до сърцето ѝ стоят и днешните възпитаници на училището, които изпълниха голямата зала на НЧ „Д. П. Сивков - 1870“, защото на тях се пада шанса да бъдат утрешните успели хора на Нова Загора. Именно тя съдейства на инициаторите за благотворителното събитие, заедно с класния ръководител на 11 „в“ Любен Йовчев, да бъдат поканени тримата известни новозагорци.

Вечерта започна със стилен уелкъм дринк със сок от полезни плодове и с изпълнения на пиано и китара. В ролята на водещи влязоха съучениците от 11 „в“ клас Недко Делев и Ванеса Проданова.

За „разчупване на ледовете“ двамата водещи бяха подготвили кратки представяния за тримата си гости. Никол Андонова – Nikyoto е един от най-успелите авангардни творци у нас. Творбите ѝ красят частни колекции, бизнес сгради, бутикови хотели в България и чужбина, а през последните години е търсен автор в Ню Йорк и Дубай, където вече работи по нови проекти. Създател е на бранд за дрехи и аксесоари, тя е и основателят на NIKYOTO District - място, което иска да превърне в оазис за творци.

Ирена, Генчо и Никол

Ирена Минчева извървява сложен път между възможността да поеме по свой кариерен път или да се впусне в дълбоките води на предприемачеството и семейния бизнес. Надделява любовта ѝ към природата и възможността да създава устойчива среда за живот чрез развиване на нови дейности със семейната компания за утилизация на отпадъци „Сорико“ и развиване на поредица инициативи за екологично възпитание на младите хора в България.

Генчо Димитров пък остава верен на интересите си към археологията и историята, трупайки опит и знания в България и по света. Поемайки ръководството на Историческия музей в Нова Загора, Генчо Димитров вкарва модерен подход към работата на институцията. Подрежда интересни експозиции, като използва наученото от многобройните си визити в известни музеи по света. Той успява да привлече вниманието и интереса на младите хора към забележителните археологически находки и история в Нова Загора.

В първата част на вечерта учениците зададоха поредица от въпроси, на които тримата им гости трябваше да дадат своите лични отговори. Във втората част „кръстосаният разпит“ премина в поредица от персонални въпроси към всеки един от тях.

Никол Андонова – Nikyoto направи специален подарък – една от своите уникални брошки-близалки, за автора на въпроса: „Как успявате да балансирате креативността си с пазара и търсенето?“.

Ирена Минчева беше откровена до край на въпроса дали изборът да остане в семейния бизнес е бил неин?

„Моите родители никога не са ме изолирали от разговорите за семейните бизнес дела, независимо от възрастта ми. Израснала съм в бизнеса на семейството си и някак сама съм изпитала необходимост да продължа този бизнес, стана някак съвсем естествено“. Все пак Ирена Минчева призна, че като млад човек на около 25 години се е замислила - дали вместо да се занимава с камиони не е по-добре да постъпи като връстниците си и да се насочи към изкуство, мода или друга интересна сфера. Но осъзнала, че няма как да бъде толкова успешна в друга област, след като е израснала с проблемите на „Сорико“ и със сърцето си обича работата в компанията.

Генчо Димитров трябваше да обясни как успява да привлече вниманието на различни аудитории към музея, кой е най-предизвикателният му проект? А той използва въпросите, за да изпъстри разказа си с интересни истории от посещенията в музеи по света.

По време на разговора водещите теглиха томбола, чрез която много от учениците в залата спечелиха уникални брошки на бранда Nikyoto.

В края на срещата всички изгледаха видеообръщение от Биляна Савова - визионер на програмата „План да бъда“, дългогодишен арт директор на списание Eva и основател на фондацията „Мога сам“. Тя разказа на учениците как още биха могли да помогнат на страдащата от множествена склероза тяхна съгражданка, освен с набраните от вечерта благотворителни средства от продажбата на входни билети и дарения. Те се оказаха 4510 лева и ще бъдат предаде на Красимира Стамова, за да продължи тя своето лечение.

Всички участници в дискусията получиха поздравление за добрата организация и откровения разговор от кмета Галя Захариева. Тя посъветва младите хора да имат свободата да правят своите избори в живота – да останат и се реализират в Нова Загора или да потърсят щастието някъде по света, но никога да не забравят своя роден град така, както не го забравят Никол Андонова, Ирена Минчева и Генчо Димитров.

Коментари към новината

Още новини от Образование